34

Steeds meer kinderen krijgen antipsychotica

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maakt zich zorgen ... Over de bijwerken op kinderen is weinig bekend

Het aantal kinderen dat zware anti-psychotica krijgt toegediend is binnen vijf jaar flink gestegen. In 2007 kregen nog ruim 13.000 kinderen de medicijnen. In 2012 waren dat er ruim 16.000. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt het een zorgwekkende ontwikkeling omdat nog weinig bekend is over de bijwerkingen.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt ook dat het gebruik van de medicijnen toeneemt. In 2007 kregen kinderen gemiddeld nog drie recepten. Inmiddels zijn dat drieeneenhalf. Het College Beoordeling Geneesmiddelen maakt zich ongerust over de ontwikkeling:

Hoewel op basis van deze gegevens niet duidelijk wordt wat de reden van de stijging is, vindt het CBG de snelle toename van het gebruik van deze middelen bij jongeren wel zorgelijk.”

RTL Nieuws vroeg de gegevens over het anti-psychotica gebruik bij kinderen op bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Deze krijgt praktisch alle cijfers van apothekers. De medicijnen worden voorgeschreven om ernstige psychiatrische problemen te dempen, maar eigenlijk zijn ze bedoeld voor volwassenen. De schadelijke effecten die de medicijnen op kinderen zouden hebben zijn nog weinig onderzocht.

Farmaco-epidemioloog Rob Heerdink legt uit aan RTL-Nieuws:

Kinderen worden er dik van en kunnen daardoor diabetes ontwikkelen. Ook verstoort het de groei. En we weten nog niet of het ook schadelijk is voor de hersenen, terwijl dat wel te verwachten is.

Kinderpsychiater Peter Dijkshoorn vindt dat de zwarte medicijnen slechts in noodgevallen voorgeschreven mogen worden en dan ook nog voor een korte periode. “Ze onderdrukken alleen de ergste problemen. Via therapie moet aan een oplossing worden gewerkt.”

RTL-Nieuws: Steeds meer kinderen aan antipsychotica

cc-foto: MeandtheSysop

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)