17

‘Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma’

Vooral onder allochtonen veel kinderen zonder diploma

Jaarlijks verlaten zo’n tien- tot vijftienduizend kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens Andre de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) lijkt dat aantal omhoog te gaan.


De oorzaak ligt op verschillende vlakken. Enerzijds meent De Jeu dat een aantal allochtone ouders niet altijd de noodzaak van zwemlessen inziet. “Werknemers uit Oost-Europa en andere niet-Nederlanders hebben hun verblijf opgeschort, en hebben kinderen gekregen. Omdat ze niet uit een zwemcultuur komen, zien ze vaak de noodzaak van zwemlessen niet in”, aldus De Jeu. Anderzijds daalt het percentage gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt.

In 1991 verzorgde ruim 90 procent van de scholen schoolzwemmen, in 2012 biedt slechts 42 procent van de gemeenten schoolzwemmen aan. Daarbij komt ook nog eens dat niet iedere basisschool van het aanbod gebruik maakt. In gemeenten die schoolzwemmen aanboden, steeg de zwemvaardigheid onder allochtone kinderen tussen 2003 en 2007 van 63 procent naar 77 procent. In gemeenten waar ouders dit zelf moeten regelen name dit af van 83 naar 75 procent.

De Volkskrant: ‘Aantal kinderen zonder zwemdiploma stijgt’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)