87

Steeds meer mensen in de bijstand

CBS: Stijgend aantal werklozen vertaalt zich nu in stijgend bijstandscijfer

In Nederland komen steeds meer mensen in de bijstand. Het aantal uitkeringen stijgt snel. Dat meldt het NOS op basis van cijfers van het CBS. De stijging is overigens niet onverwachts.

Mensen die werkloos worden krijgen voordat ze in de bijstand terecht komen een ww-uitkering. De toegenomen werkloosheid vertaalt zich daarom nu pas in stijgende bijstand cijfers.

Vooral het aantal mensen onder de 45 jaar dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen is snel gestegen. Eind maart kregen nog 390.000 mensen bijstand. Dat zijn er 11.000 meer dan het kwartaal ervoor.

De werkloosheid in de eurozone is in april weer gestegen. Nu naar 12,2 procent van de beroepsbevolking. In maart stond de werkloosheid nog op 12,1 procent. In een jaar tijd zijn er ruim 1,6 miljoen werklozen bijgekomen.

Het hoogst is de werkloosheid nog steeds in Griekenland en in Spanje. Daar heeft zo’n 26 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. Oostenrijk en Duitsland kennen de laagste werkloosheid, respectievelijk 4,9 procent en 5,4 procent. Volgens de Europese meetmethode komt Nederland in april uit op 6,5 procent.

NOS: Meer mensen in de bijstand

Geef een reactie

Laatste reacties (87)