31

Steeds meer mensen onterecht gevangen

Bijna 10.000 schadevergoedingen uitgekeerd

In Nederland hebben in 2011 bijna 10.000 mensen een schadevergoeding van de overheid ontvangen, omdat zij ten onrechte in hechtenis hebben gezeten. Dit is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een verdubbeling vergeleken met vijf jaar eerder, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Op verzoek van NRC becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat aan ex-gedetineerden vorig jaar in totaal 22 miljoen euro aan schadevergoedingen werd uitgekeerd. Ex-gedetineerden hebben recht op een schadevergoeding als ze worden vrijgesproken of als ze in voorlopige hechtenis zijn gehouden terwijl het strafbare feit daarvoor niet ernstig genoeg was.

Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad, schreef al in 2010 een kritisch stuk in het Nederlands Juristenblad over het aantal onterechte gevangennemingen in Nederland:

In Nederland zitten meer mensen preventief in het gevangenissysteem dan wegens een veroordeling. Het lijkt wel of we vergeten dat preventieve hechtenis iets bijzonders is. Een aantasting van een fundamenteel recht dat werkelijk waarde heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)