162

Steeds meer Nederlanders vluchten voor schuld

Aantal mensen dat onvindbaar is voor schuldeisers is verdubbeld ... 'Dan komen ze er niet meer uit en slaan ze de deur achter zich dicht'

Steeds meer mensen slaan op de vlucht voor schuldeisers, dat meldt RTL Nieuws vandaag. Ruim 64.000 mensen zijn op dit moment onvindbaar voor hun schuldeisers, een verdubbeling ten opzichte van 2007.

Volgens Peter Hermsen van bureau BKR is de stijging te wijten aan de crisis:

Mensen komen in de financiële problemen door de economische omstandigheden. We zien dat er een relatie is tussen het aantal mensen dat onbereikbaar is en de financiële problemen.

Een deel van de mensen die voor hun schulden op de vlucht slaat komt uiteindelijk terecht bij de daklozenopvang. Ria Beers van Federatie Daklozenopvang constateert dat de crisis mensen richting de opvang drijft die ze vroeger niet zagen:

Er kloppen, meer dan vroeger, mensen aan die voorheen een baan hadden of een eigen bedrijf. Zij zijn echt door de crisis in de problemen gekomen. We zien ook meer gezinnen.”

Beers merkt op dat schaamte en paniek drijfveren zijn voor ‘schuldvlucht’: 

Dan komen ze er niet meer uit en slaan ze de deur achter zich dicht. In eerste instantie zoeken ze meestal onderdak bij vrienden of kennissen, in oude caravans, bungalows, soms slapen ze buiten. Uiteindelijk worden ze zo moe van het vluchten voor hun problemen dat ze aankloppen bij de daklozenopvang.

 cc-foto: Vincepal

Geef een reactie

Laatste reacties (162)