20

Steeds meer poli’s voor ‘onbegrepen’ zieken

Als dokters het niet weten, zit de klacht niet automatisch tussen je oren

In hoog tempo komen er in Nederland steeds meer klinieken en poli’s voor patiënten met klachten, waar artsen geen enkele medische oorzaak voor kunnen vinden. Volgens Jaap Spaans van het Netwerk Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (NOLK) loopt het inmiddels storm bij de instellingen: bijna overal zijn er lange wachtlijsten.

Stel je eens voor: je bent met vakantie. Samen met een goede vriend zit je op een terrasje te ontbijten. Vlak nadat je het heerlijke croissantje op hebt, krijg je braakneigingen. En dat overgeven stopt niet. Dagen worden weken en de weken worden maanden. Alle mogelijke onderzoeken zijn gedaan. Fysieke en ook psychische, maar er is niemand die kan achterhalen wat er mis met je is.

Het overkwam Joost (40). In de zaterdageditie van de Volkskrant staat een aangrijpend interview met hem. Een passage:

Gaandeweg beginnen de artsen hem als een lastige patiënt te zien. Zo krijgt hij onenigheid over een pil tegen migraine, waardoor hij zich naar eigen zeggen alleen maar beroerder voelt. De artsen besluiten tot driemaal toe de dosis te verhogen. ‘Toen ze voor de vierde keer de dosis verhoogden zei ik dat ik niet meer wilde. Ik kreeg te horen dat ik niet zo moest zeuren en het gewoon moest nemen. Dat deed ik niet. In mijn dossier kwam heel groot ‘GEWEIGERD’ te staan.

Met Joost loopt het uiteindelijk goed af. Nadat hij heeft besloten euthanasie te plegen, wordt hij gedwongen opgenomen en behandeld met morfine. Het vermoeden is dat hij vanwege de morfine uiteindelijk weer beter is geworden.

Erkenning is voor patiënten als Joost van groot belang, maar dat is niet de enige reden van de komst van de nieuwe klinieken. Uit schattingen blijkt namelijk dat patiënten met onverklaarde klachten 2,2 keer meer kosten dan een gemiddelde patiënt. 

Volgens schattingen lijdt een half miljoen mensen aan een onverklaarbare ziekte. Verreweg de meesten hebben chronische pijn, vermoeidheid of maag- en darmklachten.

Lees verder bij de Volkskrant

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (20)