77

Steeds meer Turken herdenken Armeense genocide

Bijeenkomsten in Istanbul, Izmir en Ankara trekken honderden belangstellenden

Tot voor kort was het roepen om erkenning van de Armeense genocide in Turkije nog strafbaar en levensgevaarlijk, nu proberen steeds meer Turken in het reine te komen met de zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Herdenkingsbijeenkomsten in Istanbul (video), Ankara en Izmir werden door honderden bijgewoond.


Het is het tweede jaar dat in Turkije de genocide uit 1915 openlijk herdacht wordt.  De politie zorgde er voor dat het niet tot een confrontatie kwam met een tegendemonstratie van Turkse nationalisten (zie video).

“We moeten onze geschiedenis onder ogen durven zien,” verklaarde een van de organisatoren tegenover CBS News. “De rede is  aan de winnende hand maar de regering zit nog in de ontkennende fase,” zegt een ander.

In 1915 kwamen naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs om bij deportatie en moordpartijen. De gewelddadige campagne begon op 24 april van dat jaar met de arrestatie van honderden vooraanstaande Armeense intellectuelen, journalisten, kunstenaars en handelaren in Istanbul. Het was de eerste genocide van 20ste eeuw op Europese bodem.

CBS News: Turks increasingly commemorate Armenian massacre

Geef een reactie

Laatste reacties (77)