Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steeds minder appeltjes voor de dorst

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
winkelen300.jpg
Helft huishoudens heeft te weinig spaargeld achter de hand ... Crisis en stijgende werkloosheid dwingt huishoudens buffers aan te spreken ... Steeds meer jongeren steken zich in diepe schulden 
Steeds meer mensen hebben onvoldoende spaargeld achter de hand, waardoor tegenvallers niet meer opgevangen kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van econoom Mauro Mastrogiacomo van de Vrije Universiteit. Bijna de helft van alle gezinnen heeft een te lage financiële buffer.
Zo’n 45 procent van alle huishoudens had vorig jaar een te kleine financiële buffer. Het Nibud hanteert als minimale buffer voor een gezin 3550 euro. Bijna de helft van de gezinnen komt daar niet aan en een kwart van alle huishoudens heeft helemaal geen geld achter de hand.
Door de crisis en de stijgende werkloosheid worden huishoudens steeds vaker gedwongen hun reserves aan te spreken. “Door de groeiende werkloosheid zal het aantal mensen stijgen dat te weinig geld achter de hand heeft”, aldus Mastrogiacomo.
Jongeren Ook met jongeren gaat het op financieel gebied steeds slechter. Volgens de grote incassobureaus steken steeds meer jongeren zich diep in de schulden. Gemiddeld staan ze 1050 euro rood.  Een paar honderdduizend jongeren kampt met betalingsachterstanden. Lindorff, één van de grootste incassobureaus in Nederland, zag het aantal 18- tot 25-jarigen met schulden in een jaar tijd oplopen met 17 procent. In 2012 waren het er nog 68.000, nu gaat het om 80.000 jongeren. Volgens Joke de Kock van de Schuldhulpverlening is het mobieltje de grootste boosdoener: “Dat hoort bij de basisuitrusting. Maar het moet dan ook nog meteen het nieuwste en beste zijn.”
Lindorffs marketingdirecteur Maurice Sluis:
Jongeren leven vaak in het nu en kijken niet een paar jaar vooruit. Ze willen alles meteen: de sportschool, nieuwe kleding, hun mobieltje. Ze zijn opgegroeid met een prepaid telefoon en schakelen rond hun 18de over op een gewoon abonnement. Wordt dat wegens betalingsachterstand afgesloten, dan nemen ze een tweede, terwijl de kosten voor het eerste nog doorlopen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.