15

Steeds minder migratiehuwelijken

Turkse en Marokkaanse Nederlanders kiezen nog wel voornamelijk voor partner uit eigen kring

Het aantal migratiehuwelijken neemt af. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwen steeds meer Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst met een partner uit Nederland. Wel wordt veelal nog getrouwd met iemand uit eigen kring.

Het CBS meldt dat in 2002 bijna de helft van de huwelijken van Turkse of Marokkaanse Nederlanders er één was met iemand uit het vaderland. Tegenwoordig geldt dat nog maar voor 1 op de zes gevallen. Wel wordt veelal een partner gekozen uit eigen kring. 80 procent van de Nederlanders van Turkse of Marokkaanse afkomst kiest een partner van dezelfde afkomst.

Het CBS schrijft:

In 2011 zijn in Nederland 33,8 duizend allochtonen getrouwd. Hiervan waren er in totaal 2,8 duizend een migratiehuwelijk. Dat komt neer op een aandeel van 8,3 procent. Voor niet-westerse allochtonen lag het op 12,3 procent; voor westerse allochtonen op 2,8 procent.

Het aandeel migratiehuwelijken is in 2011 iets kleiner dan in de twee jaren daarvoor. In 2002 lag het aandeel zelfs nog op ruim 20 procent.

CBS: Aantal migratiehuwelijken gedaald

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)