11

Steengoeie actie omzeilt Lego en helpt Ai Weiwei

Fotografiemuseum Foam werpt zich op als officieel inzamelpunt voor Legosteentjes

De Deense speelgoedgigant Lego weigert stenen te leveren aan Ai Weiwei, de Chinese kunstenaar die tot de grootsten ter wereld behoort. De Denen vrezen naar verluidt de toorn van de Chinese overheid. Daarom doet de kritische kunstenaar een beroep op de bevolking. Via musea worden de nodige Legostenen voor hem ingezameld.

Ai is van plan een groot kunstwerk te maken voor het Australisch nationaal museum in Melbourne. Hij wil met de legosteentjes een serie portretten maken van politieke dissidenten en plaatste daarvoor een grote bestelling. Die werd echter geblokkeerd door de fabrikant zelf. In een commentaar daarop liet een Lego-woordvoerder weten dat het bedrijf ‘niet actief deel wil nemen aan politieke werken’. 

De kunstenaar denkt dat de houding van Lego voortkomt uit politieke motieven. Onlangs werd bekend dat in de Chinese stad Shanghai een groot Legoland-park zal worden geopend. ‘Lego is een invloedrijke culturele en politieke speler in een geglobaliseerde economie met bedenkelijke waarden en normen,’ aldus Ai Weiwei.

Na de kritiek die hierop volgde kreeg de kunstenaar al gauw via sociale netwerken veel legostenen aangeboden zodat hij het werk alsnog kan maken. De inzamelingsactie wordt nu wereldwijd door diverse musea overgenomen. Eerder deze week werd al een auto voor de studio van Ai zelf geplaatst in Beijing, door een open schuifdak kunnen mensen stenen doneren. De National Gallery in Melbourne en de Royal Academy in Londen volgden met een zelfde actie. Vanaf volgende week komt daar Foam Amsterdam bij. Met de actie wil het museum de strijd van Ai voor vrijheid van meningsuiting en artistieke impressies steunen. 

Legostenen kunnen persoonlijk worden langsgebracht bij de auto voor de deur van Foam, of per post worden verstuurd naar Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam. 

cc-beeld: Thierry Ehrmann

Geef een reactie

Laatste reacties (11)