Laatste update 18 augustus 2018, 06:31
91

Stef Blok beledigde ook België, noemde het ‘een onleefbaar land’, biedt excuses aan

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok blijkt in zijn beruchte speech voor medewerkers van internationale organisaties ook België beledigd te hebben. Dat ontdekte De Standaard aan de hand van een transcriptie van de hele toespraak:

Tijdens zijn betoog ging de Nederlandse minister in op de multiculturele samenleving, migratie, xenofobie en de opkomst van populistische partijen, zoals de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. ‘De grootste partij van Zwitserland is al jarenlang een soort PVV, alleen heet hij daar anders’, zo sprak Blok tijdens de bijeenkomst. ‘Dat zijn partijen waarvan ik het denkbeeld niet deel, maar het is niet zo dat Zwitserland (door de opkomst van het populisme) een onleefbaar land is geworden. Of België, althans niet meer onleefbaar dan het daarvoor al was.’

Blok laat aan de krant weten spijt te hebben van zijn woorden: ‘Ik heb bewoordingen gebruikt die ongelukkig en onzorgvuldig waren. Het spijt mij, en ik neem die woorden dan ook terug’.

De minister blijkt een boetetocht gemaakt te hebben langs landen die hij tijdens zijn speech, die meer de inhoud had van een borrelpraatje, geschoffeerd heeft. Blok tracht zo de schade te herstellen. To add insult to injury, zoals de Britten zeggen, bleek hij België vergeten te zijn bij zijn Tour de Pardon.

Blok zegt aan De Standaard verder dat hij intussen contact heeft gezocht met de landen die zich gekwetst kunnen voelen door zijn uitspraken. Met de Belgische regering was hierover nog geen contact, maar dat blijkt ook niet nodig. Een woordvoerder van Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken, laat weten dat voor hen de kous af is met de excuses van de Nederlandse minister.

Inmiddels heeft ook na lang stilzwijgen premier Rutte zich over het schandaal uitgelaten. De NOS schrijft:

Rutte legde er op zijn persconferentie de nadruk op dat Blok heeft erkend dat zijn woorden ongelukkig waren en ook dat de minister contact heeft gezocht met collega’s in andere landen. De premier zei dat het in de internationale politiek wordt gewaardeerd als iemand een fout rechtzet. Rutte verwacht daarom dat Blok “prima kan doorfunctioneren” als minister.

Zie ook: Blok probeert gedwongen vertrek te voorkomen met nieuwe excuses

Geef een reactie

Laatste reacties (91)