19

Stem op het Gouden Windei 2012!

Foodwatch lanceert verkiezingen voor de meest misleidende reclames voor voedselproducten

Foodwatch organiseert na het succes van vorige edities ook dit jaar de Gouden Windei-verkiezingen. Hierin kun kunnen consumenten stemmen voor de meest misleidende reclame voor voedselproducten.


Voor de verkiezingen zijn dit jaar vijf producten geselecteerd. Op de website kunnen consumenten tot 12 juni hun stem uitbrengen en op 12 juni wordt de Gouden Windei aan de fabrikant aangeboden.

Eerder wonnen Blue Band Goede Start, het witbrood met toegevoegde vezels dat ‘niet in de schaduw kan staan van een gewoon volkorenbrood’ en Actimel van Danone; het ‘gezonde’ yoghurtdrankje zit boordevol suiker. Unilever en Danone weigerden de prijs in ontvangst te nemen, wel kreeg Blue Band Goede Start uiteindelijk een andere naam: ‘vezelrijk wit’.

Dit jaar kan gekozen worden tussen Hero Fruit en Co., Peijnenburg Complete Start Vezels, Zonnatura Avondmelange oplosthee, Slankie Smeerkaas Magere Ham en Becel Pro-activ.

Foodwatch directer Bart van Opzeeland legt in de Volkskrant per product uit waarom het op de lijst staat:

1 Hero Fruit en Co.
‘Koelvers’ vruchtensap dat volgens Hero helpt de weerstand verhogen door toevoeging van vitaminen en vezels.

Van Opzeeland: ‘Dit wordt gemaakt van concentraat. Op het etiket staan passievrucht, mango en ananas, maar het bevat 48 procent druivensap. Volgens het etiket is er geen suiker toegevoegd. Dat klopt. Maar het bevat evenveel suiker als cola.’

2 Peijnenburg Complete Start Vezels
Volgens Peijnenburg een ‘volwaardige’ vervanging voor een goed ontbijt door de toevoeging van vitaminen, mineralen en vezels.

Van Opzeeland: ‘Dit is gewoon een stukje opgepimpte ontbijtkoek. Bestaat voor eenderde uit suiker. Dat is niet wat ik onder een goed ontbijt versta.’

3 Zonnatura Avondmelange oplosthee
Om ‘even te genieten van een rustig moment na een inspannende dag’, aldus Zonnatura.

Van Opzeeland: ‘Bestaat voor 90 procent uit suiker en 1,3 procent kruidenextract. Dit is gewoon suikerwater.’

4 Slankie Smeerkaas Magere Ham
Caloriearm alternatief voor kaas. Met hulp van Slankie hoeft u nooit meer te lijnen, aldus fabrikant FrieslandCampina.

Van Opzeeland: ‘Als je dit eet in plaats van gewone smeerkaas scheelt dat 40 calorieën per dag. Dat is bijna niks.’

5 Becel Pro-Activ
Verlaagt het cholesterolgehalte, aldus fabrikant Unilever. Aanbevolen door de Hartstichting.

Van Opzeeland: ‘Dit product bevat plantensterol waarvan het nog maar de vraag is of dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Zou eigenlijk alleen op doktersrecept verkrijgbaar moeten zijn.’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)