Laatste update 12:32
16

Stembiljetten buitenlandse kiezers niet op tijd bezorgd, stemmen mogelijk ongeldig

De Stembiljetten voor Nederlanders die in het buitenland wonen, zijn te laat verzonden. Daardoor kunnen veel van deze kiezers waarschijnlijk niet stemmen. De stemmen moeten uiterlijk woensdag verzonden worden om nog geldig te zijn, maar meeste buitenlandse kiezers hebben hun biljetten nog niet binnen.

Eelco Keij, woordvoerder voor keizers in het buitenland, krijgt veel berichten binnen van kiezers in het buitenland. Hij overweegt een kort geding om deze Nederlanders toch nog de kans te geven om te stemmen. Volgens hem zou het systeem zo moeten worden aangepast dat niet de datum van bezorging, maar de datum van verzending vanuit het buitenland geldig zou moeten zijn.

Eerder ging het ook al mis. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 kom één op de drie buitenlandse kiezers geen stem uitbrengen. Dit jaar hebben 77.500 mensen zich geregistreerd om vanuit het buitenland te stemmen, dit is een recordaantal. Bij Keij staan alle signalen op rood. ‘In een paar dagen zijn er meer dan 1000 reacties binnengekomen’ zegt hij tegen BNR Nieuwsradio.‘…op deze manier onze medeburgers in kou laten staan, met kennis van die 30 procent gemiste kansen van de vorige keer, vind ik wel erg zuur’, aldus Kei.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)