19

Stemmen ronselen: het mag niet meer

Kiesraad wil strenge aanpak tegen stemmen ronselen

Een eenmalige oproep om stempassen af te geven is uit den boze, meldt de Kiesraad in de Volkskrant

De Kiesraad is het zat: ze willen het stemmen ronselen een halt toe roepen. Ook moeten mensen die actief stemmen verzamelen, worden uitgesloten van verkiezingen. Daarvoor pleit de Kiesraad in een advies dat donderdag openbaar is gemaakt. De Kiesraad reageert op de ‘commotie’ die ze zelf in de samenleving signaleert over het ronselen van stemmen. ‘De aandacht voor de betrouwbaarheid van het verkiezingsproces is toegenomen’, zegt Kiesraad-voorzitter Henk Kummeling. Het is voor de Kiesraad reden om in actie te komen.

De eerste zorg van de raad is namelijk dat de betrouwbaarheid van verkiezingen boven elke twijfel verheven is. Ieder incident is er één te veel.

Kummeling wil ook in de wet laten vastleggen dat het verboden is om mensen op te roepen een volmacht af te geven. In de wet staat nu dat het verboden is om ‘stelselmatig’ mensen persoonlijk te benaderen om hun stem af te geven. Die zinsnede stamt uit de tijd dat politieke partijen langs de deuren gingen om stemmen op te halen, volgens Kummeling. Wordt vervolgd.

De Volkskrant.nl: Kiesraad wil strenge aanpak stemmen ronselen
Foto cc: Screenpunk

Geef een reactie

Laatste reacties (19)