10

‘Stemmen vanuit het buitenland moet aantrekkelijker’

Kiesraad wil eenmalige registratie per e-mail of fax voor mensen die permanent in het buitenland wonen

De Kiesraad wil het Nederlanders die permanent in het buitenland wonen, gemakkelijker maker om te stemmen. Ze stelt voor om de stembiljetten niet langer op te sturen, maar deze op een website beschikbaar te stellen als een bestand die de kiezer kan downloaden. Kiezer zouden zich dan op voorhand moeten registeren met e-mail of fax, meldt de Kiesraad in de Volkskrant.

In het buitenland verblijven zo’n 700 duizend Nederlanders. Dat is zo’n vijf procent van het aantal kiesgerechtigden. Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om permanent in het buitenland te gaan wonen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Per dag emigreren rond de 320 Nederlanders naar het buitenland. Op jaarbasis zijn dan 116.800 mensen.

De Kiesraad wil ook dat expats niet meer verplicht met het rode potlood moeten stemmen. Wanneer andere kleuren worden toegelaten, hoopt ze dat minder stemmen ongeldig worden verklaard.

De afgelopen Tweede Kamer verkiezingen zijn volgende de Kiesraad ‘in hoofdzaak’ goed verlopen. Het tellen van de stemmen moet echter sneller gaan bij volgende verkiezingen. Daarom pleit ze voor de invoering van elektronische hulpmiddelen bij het tellen van de stemmen.

Volkskrant: Stemmen in buitenland moet eenvoudiger
cc-foto: Arvid

Geef een reactie

Laatste reacties (10)