Laatste update 09 november 2016, 06:36
31

Stemmen, wachten, hopen…

Terwijl Amerikanen massaal hun stem uitbrengen, kijkt de wereld gespannen toe. Zal de onverwacht hoge opkomst gunstig uitpakken voor Trump (boze witte burgers) of Clinton (Latino Amerikanen)? De Republikeinse kandidaat heeft ondertussen nog steeds niet bevestigd dat hij bereid is om de uitslag te accepteren als hij verliest.

Rechtszaak
Sterker nog, de Trump-campagne heeft al een rechtszaak aangespannen tegen een stembureau in Clark County, omdat zij het stembureau te lang zouden hebben opengehouden. Het is echter de wet dat iedereen die op tijd in de rij aansluit om te stemmen, zijn stem nog mag uitbrengen. Clark County ligt in Nevada en had een zeer hoge opkomst van onder meer Latino stemmers. De Trump-campagne wilde ook dat de namen van het stembureau openbaar gemaakt zouden worden. Update: de rechter heeft de moties zojuist verworpen.

Intimidatie
Zwarte Amerikanen hebben ondertussen een zes keer zo hoge kans om meer dan een uur in de rij te moeten staan om hun stem uit te kunnen brengen. In de Zuidelijke staten werden maar liefst 868 stembureaus gesloten in de aanloop naar de verkiezingen, niet toevallig op plekken waar veel zwarte Amerikanen en Latino Amerikanen wonen. En alsof de Republikeinse campagne om mensen van kleur – soms zelfs fysiek – weg te houden bij de stembus nog niet ernstig genoeg is, heeft de Trump-campagne mensen actief aangespoord om te patrouilleren bij stembureaus. Diverse rechters, waaronder Ruth Bader Ginsbergmoesten al ingrijpen tegen deze coördineerde intimidatie en er werd zelfs een tijdelijk contactverbod ingesteld voor de Trump-campagne in Cleveland, om te voorkomen dat zij stemmers in swing state Ohio zouden lastigvallen. Dat blijkt individuele Trump-supporters er echter niet van te weerhouden om – al dan niet gewapend – rond te hangen bij stembureaus en mensen lastig te vallen. Ook op social media regent het berichten over intimidatie en hinder van de stembusgang:

Eric Trump
Ondertussen blijkt de stem van de zoon van Trump al niet geldig, omdat hij een ‘stemfie’ had getwitterd van zijn ingevulde stembiljet. De tweet is inmiddels verwijderd, maar niet nadat hij honderden keren werd gedeeld:

Geef een reactie

Laatste reacties (31)