82

Werkt hulporganisatie samen met Libische mensensmokkelaars?

De Italiaanse justitie heeft bewijs voor contacten tussen een Duitse hulporganisatie en Libische mensenhandelaren. Woensdag werd de boot van Jugend Rettet, Iuventu, in beslag genomen.

De hulporganisatie Jugend Rettet zou de mensensmokkelaars hebben geïnformeerd over aanstaande reddingsacties, zodat zij daarop konden anticiperen. Volgens La Stampa zouden Italiaanse autoriteiten beschikken over beeld- en geluidsmateriaal.

Op beelden van 18 juni is te zien hoe enkele bemanningsleden van het Duitse schip Iuventa houten smokkelboten terugslepen naar Libische territoriale wateren. Daar worden de boten door de smokkelaars hersteld. De Libische kustwacht kijkt toe en grijpt niet in.

Op 26 juni stellen ze vast hoe een grijze rubberboot tot vlak bij het Duitse schip vaart. Een man op de rubberboot laat via een walkietalkie weten dat er verschillende boten aankomen met daarop vluchtelingen en migranten. Minder dan een uur later arriveren inderdaad verschillende rubberboten en ook één van de houten boten die een week eerder door de bemanning van de Iuventa terug gesleept zijn naar Libische wateren.

Op foto’s is daarnaast te zien hoe smokkelaars onder het oog van de bemanning van de Iuventa de buitenboordmotor van een rubberen smokkelboot halen, die in hun eigen boot laden, en vervolgens wegvaren. Ze zwaaien nog even terwijl ze wegvaren.

Ook blijkt uit opnames dat de bemanning een reddingsacties liever zou uitvoeren zonder de Italiaanse kustwacht op de hoogte te stellen. Volgens de regels zin hulporganisaties verplicht om de kustwacht in te schakelen en instructies af te wachten.

De opnames zijn gemaakt door Italiaanse undercoveragenten vanaf een schip van de organisatie ‘Save the Children’. De hulporganisatie is daar niet blij mee. “De indruk wordt gewekt dat wij in opdracht van de Italiaanse autoriteiten opsporingstaken verrichten. Dat doen wij niet”, aldus directeur Pim Kraan tegen de NOS.

Jugend Rettet is een Duitse hulporganisatie. Het is een initiatief van enkele protestantse Duitse studenten. Via crowdfunding hebben ze geld verzameld om een oude vissersboot te kopen, die plaats biedt aan 200 mensen. Jugend Rettet zelf zegt al 6.500 mensen te hebben gered.

Italië wil dat hulporganisaties die vluchtelingen redden een gedragscode tekenen. Jugend Rettet weigert dit te doen, net zoals vijf andere organisaties. In totaal zijn er 9 organisaties die in de Middellandse Zee tussen Italië en Libië vluchtelingen redden.  Artsen Zonder Grenzen wil de gedragscode niet ondertekenen omdat ze geen gewapende agenten op hun boten willen toelaten. Daarnaast is Artsen zonder grenzen het niet eens met de regel dat migranten niet mogen worden overgedragen van de ene op de andere boot. Dit zou betekenen dat iedere halfvolle boot terug moet naar de haven, en dit heeft negatieve gevolgen voor de capaciteit. Save the Children heeft de gedragscode wel ondertekend.

Bron: De Standaard, De Redactie, NOS

 

Geef een reactie

Laatste reacties (82)