41

StemWijzer: Pechtold is linkser dan hij beweert

Partijen konden bezwaar aantekenen bij de StemWijzer als de test hun mening niet goed zou weergeven

Uit de uitslag van de StemWijzer van Pechtold blijkt dat hij dichter bij GroenLinks, PvdA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie ligt dan de VVD. In werkelijkheid blijkt de D66-leider veel verder van rechts verwijderd te zijn, dan zijn liberale wortels doen vermoeden.

Gisteren vulden alle prominente politici de StemWijzer in. Iets wat volgens NRC meer voor de show is, want alle vragen en stellingen hebben de partijen al lang gezien of zelfs samengesteld. Toch waren sommige uitkomsten toch nog opmerkelijk zoals die van Pechtold: 

D66-leider Alexander Pechtold veel verder van de VVD af te staan dan hun liberale wortels doen vermoeden. Na zijn eigen partij volgen in Pechtolds voorkeur eerst GroenLinks, de PvdA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie.

In NRC verscheen vandaag het artikel ‘Politici slagen voor vals examen’. De strekking van dat artikel is dat het niet opvallend is dat alle politici gisteren voor ‘de test’ slaagden door bij hun eigen partij uit te komen. 

De politici vulden een multiplechoicetoets in, waarvan ze de vragen en antwoorden al kenden. Bij het samenstellen van de StemWijzer heeft ProDemos contact met de partijen over hun standpunten over 56 stellingen, zoals ‘alle coffeeshops in Nederland moeten dicht’. Ze kunnen het daarmee eens zijn, oneens, of geen van beide. Partijen kunnen bezwaar aantekenen als ProDemos hun mening niet naar tevredenheid weergeeft. Dertig stellingen komen uiteindelijk in de StemWijzer terecht.

ProDemos krijgt overheidssubsidie om burgers bij de democratische rechtsstaat te betrekken. Van dat geld is onder andere de StemWijzer ontwikkeld. Sinds 2010 is de website de populairste stemhulp. De nieuwste editie bleek vanochtend al 163.301 stemadviezen te hebben gegeven. De app was al 15.000 keer gedownload. 

Het artikel in NRC is te lezen in de betaalde versie. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)