19

Stephen King beschouwt wapenwet VS als horrorverhaal

King in recent verschenen essay: Automatische geweren zijn massavernietigingswapens

De auteur Stephen King heeft zich op geheel onverwachte wijze gemengd in het Amerikaanse debat over de wapenregelgeving. De schrijver van tientallen horrorverhalen en filmscripts heeft een essay geschreven waarin hij pleit voor hervormingen van de wapenwet.

King is zelf in het bezit van drie wapens, maar pleit ervoor dat ook wapeneigenaars het verbod op (semi)automatische wapens steunen. In zijn essay ‘Guns’ schrijft hij: “Het zijn massavernietigingswapens. Dit zijn de instrumenten die door gekken worden gebruikt om oorlog te voeren tegen ongewapende en onvoorbereide slachtoffers.”

Hij schrijft verder dat het recht op wapenbezit niet gaat over het beschermen van de grondwet, maar voortkomt uit de angst om het bezit te verliezen: “Ze hebben maling aan de schade die het kan veroorzaken.”
King refereert aan zijn boek ‘Rage’ uit 1977, die onder het pseudoniem Richard Bachman werd geschreven. In het boek is er een hoofdrol voor jongeren die tekeer gaan op hun school. In 1996 schoot Barry Loukitis een docent en twee studenten dood en citeerde een zin uit het boek van King: ‘This sure beats algebra, doesn’t it’.

King besloot daarop vrijwillig te stoppen met de uitgave van het boek, ook al kan hem dat niet grondwettelijk worden gedwongen. King vindt dat de wapenlobby dezelfde conclusies zou moeten trekken uit de opeenstapeling van schietpartijen die de VS de laatste jaren hebben getroffen.

De auteur van 350 miljoen verkochte boeken, heeft het 25-pagina lange essay vrijdag afgerond. Zijn bijdrage is voor één dollar te downloaden via Amazon Kindle Store. King is een pionier op het gebied van nieuwe uitgeefmodellen. In 2000 al publiceerde hij zijn eerste ebook Riding the bullet.

The Guardian: Stephen King risks wrath of NRA by releasing pro-gun control essay

Geef een reactie

Laatste reacties (19)