Laatste update 21:05
59

Sterregisseur schaamt zich voor Deense vluchtelingenaanpak

Regisseur Thomas Vinterberg, bekend van wereldwijde succesfilms als Jagten (2012) en Festen (1998), heeft er deze week geen twijfel over laten bestaan wat hij vindt van de Deense aanpak van de vluchtelingencrisis: hij schaamt zich rot.

Vinterberg is in Berlijn om zijn nieuwe film Kollektivet te promoten. Een film gebaseerd op zijn eigen ervaringen met opgroeien in een communie in Copenhagen in de jaren 70. Tijdens de persconferentie merkte Vinterberg op dat Denemarken een flink eind is afgegleden van de maatschappij waarin hij is opgegroeid.

‘Ik heb deze film geschreven uit weemoed. Er was een tijd waarin mensen met elkaar deelden. Die tijd is voorbij en dat mis ik,’ zei hij.

Ik schaam me ervoor een Deen te zijn. Ik schaam me voor het politieke klimaat in ons land en als er iets is in deze film dat mensen inspireert meer te delen en te stoppen met het vernederen van anderen, dan zou ik daar erg gelukkig mee zijn.

Zoals dat vaker gaat wanneer er wordt gewezen op de rondgaande haat, kon ook Vinterberg reken op een flinke portie gif vanuit eigen land. Op social media werd Vinterberg vrijwel direct een ‘clown’ genoemd die ‘het eigen nest bevuild’ terwijl zijn films zouden zijn ‘gemaakt met belastinggeld’.

Vinterberg is evenwel niet de eerste Deen die dergelijke uitspraken doet. Eerder al schreef actrice Sofie Gråbøl, bekend van de hitserie The Killing, in een opiniestuk in The Guardian: ‘Ik herken mijn land amper nog. Ik wil graag trots zijn op Denemarken, maar dat is erg lastig.’

Denemarken oogst momenteel wereldwijde kritiek met hun plan om geld en kostbaarheden van vluchtelingen af te nemen, om hen zo aan de eigen opvang te laten meebetalen. Een maatregel die bij velen herinneringen oproept aan het Duitsland van jaren dertig.

De uitspraken zijn te horen vanaf 3:50

Geef een reactie

Laatste reacties (59)