Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stervende vrouw doet aangrijpend beroep op politiek: help mijn collega's in de thuiszorg

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32979180500_efe16eed9e_h
Een ongeneselijk zieke vrouw uit de gemeente Oude IJsselstreek heeft besloten om zich in de korte tijd die haar nog rest in te spannen voor haar collega’s in de thuiszorg.
Lidy strijdt al jaren voor meer zekerheid in de zorg. De alfaconstructie stelt thuiszorgorganisaties echter in staat om zorgverleners als schijnzelfstandigen in te zetten. Lidy en haar collega’s vallen niet onder een cao en hebben geen recht op WW, kunnen geen aanspraak maken op de wettelijke twee jaar doorbetaling bij ziekte, krijgen geen eindejaarsuitkering, bouwen geen pensioen op en krijgen vakantiegeld noch vakantiedagen. Collega’s in loondienst die exact hetzelfde werk doen hebben dat wel. Daarnaast verdienen alfahulpen na aftrek van sociale premies per uur ook nog eens minder dan het minimumloon, te weten 7,92 euro per uur.
Tegen de Gelderlander verklaart Lidy:
In april 2017 werd ik ongeneeslijk ziek. Dat was een harde klap voor mij en mijn familie. In deze emotionele tijd werd ik ook nog eens geconfronteerd met het feit dat ik maar maximaal zes weken recht had op doorbetaling bij ziekte en daarna stopte het’. Omdat mijn man al overleden was, moest ik dus een bijstandsuitkering aanvragen. Dit ging niet zomaar en er werd mij verteld dat ik eerst maar mijn spaarcenten op moest maken. Deze toestand kon ik er eigenlijk niet bij hebben, ik had al een ander gevecht te voeren. Ik wil de politiek oproepen om te stoppen met de alfaconstructie, zodat anderen niet mee hoeven te maken waar ik nu tegenaan loop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.