31

Steun aan banken slaat gat in Europees noodfonds

Voor iedere aan banken geleende euro moet het ESM er drie in reserve houden ... Voor noodlijdende landen blijft minder over

De directe steun aan banken is een grote aanslag op het Europese noodfonds ESM. De bankensteun moet namelijk ondersteund worden met grote reserves. ‘Als het ESM 60 miljard euro voor bankensteun gebruikt, neemt de leencapaciteit van het fonds met 180 milard euro af’, zegt een ingewijde in het Financieele Dagblad van maandag. Voor steun aan noodlijdende Eurolanden blijft er daardoor minder over.

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden besloten vorige week donderdag dat 60 miljard euro uit het noodfonds beschikbaar komt voor rechtstreekse steun aan banken. Tot dan toe liep bankensteun altijd via een lidstaat die daarmee garant staat voor de terugbetaling van de steun, schrijft het FD. 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de Eurogroep, zei al tegen de Tweede Kamer dat steun aan banken een grote aanslag op het noodfonds zou betekenen.

Handhaving van de hoge kredietwaardigheid van het ESM heeft tot gevolg dat gebruik van dit risicovollere ESM-instrument grotere gevolgen heeft voor de leencapaciteit dan het gebruik van andere ESM-instrumenten

Het ESM is vorig jaar van start gegaan met een leencapaciteit van 500 miljard euro. Inmiddels heeft Spanje 41,3 miljard geleend voor zijn bankensector en is Cyprus 9 miljard toegezegd. Daarmee was de capaciteit van het fonds al gereduceerd tot 449,7 miljard. Nu het leeninstrument voor banken in totaal 180 miljard blijkt te kosten, heeft het ESM nog maar 269,7 miljard over om aan zwakke eurolanden uit te lenen.

De grote reserves zijn nodig om het fonds zijn hoge kredietwaardigheid te laten behouden. Het ESM is namelijk slechts voor een klein deel gefinancierd met reeds gestort kapitaal van de eurolanden. Om geld aan banken en zwakke landen te kunnen uitlenen, moet het ESM zelf geld op de markt ophalen, aldus het FD.

FD: Bankensteun slaat groot gat in noodfonds ESM

cc-foto: UggBoy_UggGirl

Geef een reactie

Laatste reacties (31)