19

Steun aan Griekenland op losse schroeven

Griekenland heeft meer tijd en geld nodig ... IMF, Europese Commissie en ECB verliezen hun geduld

Griekenland lijkt niet uit te komen met de huidige noodsteun, zo meldt de NOS dinsdag. Het land onderhandelt al maanden met de zogenoemde Trojka van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank om een gat te vullen van 11,5 miljard euro. Griekenland heeft meer tijd en geld nodig.

De schattingen van het tekort van Griekenland lopen sterk uiteen. Volgens de Griekse minister van Financiën Stournaras gaat het om 13 tot 15 miljard. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung schrijft op basis van bronnen in Brussel dat er een tekort is van maar liefst 30 miljard euro. Der Spiegel meldde zondag al dat de Grieken 10 tot 20 miljard euro nodig hebben.

Het geduld van de geldschieters met de Grieken raakt op. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het IMF eigenlijk helemaal klaar is met Griekenland en op het punt staat de handen van het land af te trekken.

Het maakt de uitkering van het volgende steunbedrag van 31,3 miljard euro aan Griekenland uiterst onzeker. Zonder het geld gaat het land failliet.

De bijdrage van het IMF aan het steunpakket voor Griekenland is al flink gekrompen. Bij het eerste hulppakket van 110 miljard euro nam het IMF bijna eenderde voor z’n rekening. In het tweede pakket draagt het IMF nog maar iets meer dan 10 procent bij. Het leeuwendeel van het geld komt dus al uit de zakken van de eurolanden, aldus de NOS.

BNR schrijft dat de Europese belastingbetaler bij een uitstelregeling voor Griekenland buitenschot zou kunnen blijven. Het tekort zou kunnen worden opgevangen door de looptijden van Griekse staatsleningen in handen van de ECB te verlengen, door de uitgifte van kortlopende leningen of door de rentes te verlagen, aldus Athene.

De eindrapportage van de trojka over Griekenland staat gepland voor eind volgende week.

NOS: Griekse steun op losse schroeven

BNR: Athene uitstel kost 13 tot 15 miljard euro

Geef een reactie

Laatste reacties (19)