31

Steun voor verbod onverdoofd ritueel slachten kalft af

Achterban politieke partijen roert zich. VVD Noord-Holland voegt zich bij verzet

De steun voor het wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden neemt in rap tempo af. Dinsdag voegde ook de VVD-fractie van de Provinciale Staten in Noord-Holland zich bij het verzet. Die wil dat de politiek zich eerst richt op de misstanden in de industriële slacht. Daar wordt volgens de fractie veel meer leed veroorzaakt dan tijdens het slachtproces in de rituele slacht. De Partij voor de Dieren wil een verbod, omdat de rituele slacht de dieren extra pijn zou bezorgen, zo meldt de Volkskrant donderdag.

“Dit onderwerp is te groot en te beladen om daarin geen positie in te nemen”, zegt Cees Loggen, voorzitter van de VVD-fractie in Noord-Holland, in de Volkskrant. Het raakt aan zowel de religieuze vrijheid als aan de keuzevrijheid van het individu. Bovendien vindt zijn fractie dat met twee maten wordt gemeten.

Op grond van wetenschappelijke rapporten rekent Loggen voor dat het bij ongeveer 10 procent van de bedwelmingen in de vleesindustrie mis gaat.

Deze 10 procent staat alleen al in Nederland gelijk aan 20 miljoen dieren en is daarmee vele malen groter dan het aantal dieren dat door onbedwelmde slacht wordt gedood. Waarom dan slechts ingrijpen bij de rituele sector?”

Het partijcongres van D66 sprak zich in mei uit tegen een algeheel verbod. Ook bij een deel van de GroenLinks-achterban heerst het gevoel dat een verbod disproportioneel is. De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad is verdeeld, evenals die van de PvdA in de hoofdstad en elders in het land.

De Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 schaarden zich dit voorjaar achter de PvdD. Met ook de steun van SP, PVV en GroenLinks is er een ruime Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel. Op 16 juni houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de rituele slacht, aldus de Volkskrant.

Lees meer bij de Volkskrant: Steeds minder steun voor verbod onverdoofd ritueel slachten

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (31)