Laatste update 19 augustus 2017, 13:03
32

Beruchte adviseur Steve Bannon ontslagen uit Witte Huis

Steve Bannon, die tot nu toe werkte als topadviseur van Trump, is ontslagen uit zijn functie in het Witte Huis. Dat melden The New York Times, AP en NBC News. Bannon, die tot vorig jaar de extreemrechtse website Breitbart leidde, speelde een belangrijke rol in de verkiezingscampagne van Trump en kreeg dan ook een functie als adviseur van Trump toen hij eenmaal verkozen was.

Naar aanleiding van de hevige kritiek op Trump, die weigerde het geweld van de neo-nazi’s in Charlottesville in harde termen te veroordelen, heeft de Amerikaanse president nu toch besloten Bannon te bedanken voor zijn diensten. Bannon zou volgens critici de doorslaggevende invloed zijn op Trump om de extreemrechtse racisten van Charlottesville niet harder te veroordelen.

De kritiek op Bannon kwam zowel vanuit de opponenten van Trump als vanuit zijn eigen partij. Dinsdag werd er al door een groep parlementariërs in een brief opgeroepen om Bannon te ontslaan. Volgens hen versterkte de aanwezigheid van Bannon, en nog twee andere medewerkers van Trump, de opmars van witte supremacisten in Amerika.

‘Amerikanen verdienen het om te weten dat witte nationalisten, witte superioriteitsdenkers en neo-nazi’s niet in een positie zijn om het beleid te beïnvloeden’ schreven ze. Adviseurs Stephen Miller en Sebastian Gorka werden ook in de brief genoemd.

Steve Bannon stond eerder terecht in de jaren ’90 voor de mishandeling van zijn vrouw. Onder zijn leiding werd Breitbart een dankbare thuisbasis voor racisten, antisemieten en LHBT- en vrouwenhaters, allen verenigd onder de naam alt-right. Zelfs oprichter van de site Andrew Breitbart noemde voor zijn dood Bannon nog ‘de Leni Riefenstahl van de Tea Party-beweging‘.

Trump liet eerder weten dat Bannon een goede vriend van hem was, en ‘geen racist’, maar wilde geen uitspraken doen over de baanzekerheid van Bannon. Nu is duidelijk waarom.

Lees hier meer.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (32)