160

Steve Jobs overleden

Apple-oprichter ''een van Amerika's grootste vernieuwers''

“Apple heeft een visionair en creatief genie verloren en de wereld een bijzonder mens.” Met die woorden kondigde het computerbedrijf vanochtend het overlijden aan van mede-oprichter Steve Jobs. Hij was al langer ziek en trad in augustus terug.


Samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne richtte de toen 20-jarige Jobs in 1976 Apple op. Ze waren pioniers op het handzaam en gemakkelijk bruikbaar maken van toen nog enorme en lompe apparaten. Jobs, die bekend en berucht was als perfectionist werd 10 jaar later ontslagen maar keerde in 1996 terug en redde Apple van de ondergang.

Hij introduceerde de Apple iMac, de eerste computer die voor wat betreft design in een huiskamer paste. Hij was ook de eerste die de floppy durfde dumpen als achterhaald opslagmedium.

In 2001 introduceerde hij de iPod en zette daarmee de muziekindustrie op z’n kop. Zes jaar later deed hij hetzelfde met de iPhone en de mobiele telefoonwereld.

President Obama verklaarde dat Jobs tot ”Amerika’s grootste vernieuwers” behoort: ”Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt”.

Steve Jobs werd 56 jaar.

Apple: Remembering Steve Jobs

New York Times: Steve Jobs, Apple’s Visionary, Dies at 56

NOS: Apple-boegbeeld Steve Jobs overleden

Video speech van Jobs uit 2005 waarin hij aan studenten van de Stanford University vertelt hoe hij werd geboren, uitlegt wat zijn leven gevormd heeft en waarom de dood een goede uitvinding is.

Geef een reactie

Laatste reacties (160)