Laatste update 21:03
3

Steve Bannon getuigt in Rusland-onderzoek Amerikaans Congres

Steve Bannon, de voormalig adviseur van Donald Trump én sinds deze week voormalig leidinggevende van alt-rechtse complotsite Breitbart, maakt zich op om te getuigen voor de Congres-commissie die onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Dat meldt onder meer de Washington Post. Bannon, die tot nu toe altijd heeft gezegd niet te zullen getuigen, heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Volgende week dinsdag zou Bannon al in de getuigenbank plaatsnemen.

Het zogeheten House Intelligence Committee, een speciale commissie van het Amerikaanse Congres, zoekt uit of het campagneteam rond president Trump betrokken is geweest bij illegale gesprekken met Rusland en in hoeverre de presidentsverkiezingen eerlijk zijn verlopen. Dit onderzoek staat los van dat van speciaal aanklager Robert Mueller. Volgens een bron dichtbij Steve Bannon zal Bannon komende dinsdag alleen getuigen over zijn rol in het campagneteam, niet over de rol die hij ná de verkiezingsuitslag speelde in het overgangsteam van president-elect Trump.

Het oproepen van Bannon komt op een gevoelig tijdstip voor het Witte Huis. Een week geleden verscheen het boek Fire and Fury, waarin Bannon veelvuldig geciteerd wordt. In het boek geeft Bannon toe dat de oudste zoon van de president Donald jr. een ontmoeting heeft gehad met een Russische advocaat die beweerde belastende informatie over Hillary Clinton te hebben. ‘Landverraad’, noemde Bannon die afspraak. Na de publicatie zei Bannon spijt te hebben van de uitspraak en zei dat Donald Trump jr. een ‘patriot’ is. De uitspraken van Bannon in het boek zetten echter zo veel kwaad bloed in het Witte Huis en bij belangrijke sponsoren van de president, dat hij gedwongen opstapte bij Breitbart.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (3)