7

Stevige kritiek op RTL-show ‘Ontvoerd’: Belangen kinderen worden geschaad

Bij de populaire RTL-show ‘Ontvoerd’ van John van den Heuvel gaat achter de schermen van alles mis. Dat schrijven de onderzoeksjournalisten van Follow The Money (FTM). Ook de kinderombudsman zet haar vraagtekens bij de show. RTL en Van den Heuvel wijzen alle kritiek van de hand.

In het programma – elke aflevering goed voor meer dan een miljoen kijkers – haalt Van den Heuvel gekidnapte kinderen terug uit het buitenland. Maar, zo zegt FTM, daarbij worden zaken aangepakt die nog bij de rechter liggen en worden adviezen van jeugdinstanties genegeerd. Op die manier zouden de acties van Van den Heuvel de kinderen eerder schaden dan helpen. In één geval deed een kind zelfs een zelfmoordpoging.

Uit het onderzoek van FTM blijkt ook dat het kabinet Van den Heuvel graag een helpende hand toesteekt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) verstrekt achter de schermen informatie waar het team van Van den Heuvel mee aan de slag kan. Om als ministerie elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, wil het ministerie niet genoemd worden, zo blijkt uit een mail van een ambtenaar aan de programmamakers. Ook vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken werd medewerking verleend.

In hun onderzoek heeft FTM zich onder andere gebaseerd op een nota van ambtenaren van V&J die zich met de informatieverstrekking bezighielden. Daaruit bleek dat er ook bij die ambtenaren zorgen waren of de werkwijze van de programmamakers wel in het belang van het kind was.

Volgens John van den Heuvel klopt er niets van de kritiek. In een verklaring van hem en RTL staat te lezen: ‘De beschuldiging dat met het programma de belangen van kinderen zijn geschaad of erger, is infaam en wordt totaal niet onderbouwd met feiten.’ De programmamakers zeggen dat het geen enkele keer is gebeurd dat kinderen werden teruggebracht terwijl er nog juridische procedures liepen. Ook laat RTL weten niet op de hoogte te zijn van bezwaren van ambtenaren van meewerkende ministeries.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft in een verklaring op de website van FTM ook laten weten zo haar twijfels te hebben bij het programma. ‘Ik ben van mening dat mediabelangen nooit zwaarder mogen wegen dan de rechten van kinderen,’ schrijft zij. Ze erkent dat de aanwezigheid van een filmploeg ‘zaken in beweging kunnen zetten’, maar: ‘De kinderen die in de uitzendingen gezien worden, hebben hier niet om gevraagd.’

Lees hier het interview van FTM met John van den Heuvel

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (7)