Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstand stewardessen Air France tegen Iraanse kledingregels

  •  
04-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
airfrance
Stewardessen van vliegtuigmaatschappij Air France hebben boos gereageerd op een nieuw kledingvoorschrift van hun werkgever. Op vluchten naar Iran moeten ze zo wijd mogelijke kleding dragen en een hoofddoek omdoen, was de opdracht van de vliegtuigmaatschappij. Geen rokjes meer of strakke colberts, maar broeken en wijde jasjes tijdens de vlucht en een hoofddoek zodra het toestel is geland. Maar daar willen ze niet mee akkoord gaan.
Vanaf 17 april vliegt Air France op de Iraanse hoofdstad Teheran. Daarmee was de vliegtuigmaatschappij eerder gestopt vanwege de internationale sancties tegen dit land. In Iran gelden strenge kledingvoorschriften voor vrouwen en buitenlanders die het land bezoeken. Vrouwen moeten hun lichaam zoveel mogelijk verbergen en hun haar bedekken.
Maar de medewerkers van Air France voelen daar niets voor. Ze willen geen kleding dragen met een religieuze uiting. Iets wat in Frankrijk zelfs verboden is. De stewardessen vinden dat ze in hun vrijheid worden beknot.
Volgens Air France is het niet gek dat ze dit kledingvoorschrift nu doet. Tijdens de vlucht hoeven de stewardessen de hoofddoek niet te dragen, maar zodra het vliegtuig is geland wel. In Iran is het namelijk bij wet verplicht het haar te bedekken. Op vluchten naar Saoedi-Arabië moeten stewardessen nu al een abaya dragen, een wijd gewaad dat het hele lijf bedenkt, laat een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij weten.
Een woordvoerder van de Franse vakbond heeft een brief geschreven naar Laurence Rossignol, de minister van Vrouwenrechten in Frankrijk, dat Franse stewardessen die niet aan de kledingvoorschriften willen meewerken de vrijheid moeten hebben dat te weigeren en het recht moeten hebben om niet op Iran te vliegen. Anders zal er besloten moeten worden om op de vluchten naar Iran alleen maar mannen te laten werken, wat volstrekt onwenselijk is.
Laurence Rossignol heeft nog niet op de brief gereageerd, maar zal ongetwijfeld van zich laten horen. Vorige week nog, vielen de internationale media over haar omdat ze vrouwen die voor een hoofddoek kiezen vergeleek met ‘negers die voor slavernij waren’. Haar uitspraak maakte hevige discussies los.
Daarbij kreeg ze steun van onder andere de Franse filosoof en feminist Elisabeth Badinter. In een interview met ‘Le Monde’ zei Batinder:
"‘De minister heeft misschien de verkeerde woordkeuze gemaakt. Maar ze heeft in principe gelijk. Ik vind zelfs dat vrouwen die religieuze tekens moeten boycotten."
Badinter, die regelmatig kritiek krijgt islamofobie aan te wakkeren, heeft opgeroepen tot een boycot van westerse merken die ook mode voor moslima’s maken. Dit omdat ze vindt dat je niet feminist kunt zijn en tegelijk de hoofddoek verdedigen. Ze krijgt veel kritiek op haar oproep. Ook van verschillende politici die vinden dat vrouwen zelf moeten kunnen beslissen welke kleding ze dragen.
Update 17.00 uur:  Air France en de vakbonden zijn na gesprekken tot een compromis gekomen. De stewardessen kunnen voortaan zelf intekenen voor een dienst aan boord van een vlucht naar Teheran. Het afslaan van een dienst naar Iran, zal voor de medewerkers geen gevolgen hebben. Dat hebben de bonden en Air France na afloop van de gesprekken laten weten. Volgens Flore Arrighi van vakbond Unac is het jammer dat het compromis zo lang op zich heeft laten wachten. ‘We vragen er al weken om, maar er werd pas iets mee gedaan na ophef in de media.’
Beeld: Air France

Meer over:

leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.