Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stichting Thuiskopie wil taks op smartphones, tablets en pc's

  •  
20-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_tablet2_SetupUtrecht_300
Heffing geld nu alleen voor blanco cd's en dvd's, maar stichting denkt inkomsten te missen door nieuwe informatiedragers
60 Miljoen euro denkt de stichting Thuiskopie binnen te kunnen harken met een heffing op pc’s, tablets en smartphones. Dat schrijft media- en technologiewebsite Webwereld vrijdag. Fabrikanten protesteren. De schade van thuiskopiëren is volgens hen veel lager.
“We zijn bereid de schade die rechthebbenden lijden te vergoeden. Maar die schade moet wel objectief worden vastgesteld”, reageert Léon Rijnbeek, voorzitter van STOBI, de belangenvereniging van hardwareproducenten. STOBI heef consultancybureau Price Waterhouse Coopers (PWC) opdracht gegeven om de daadwerkelijke schade door thuiskopiëren te onderzoeken. Uit een vergelijkbaar onderzoeksrapport van PWC in Spanje blijkt dat de daadwerkelijke kopieerschade per jaar 5 miljoen euro voor muziek is en 8 miljoen voor filmwerken. Volgens Webwereld zou dat omgerekend voor Nederland respectievelijk ongeveer 2 miljoen en 3 miljoen euro schade betekenen.
Volgens Stichting de Thuiskopie is dat onderzoek te smal en is de situatie in Spanje niet vergelijkbaar met die in Nederland. De thuiskopieheffing geldt tot nu toe alleen voor blanco cd- en dvd-schijfjes. De opbrengst voor Stichting de Thuiskopie is tussen 2005 en 2011 teruggelopen van 26 miljoen euro naar 9 miljoen euro. De stichting wil de heffingen al jarenlang uitbreiden naar andere informatiedragers.
Foto-cc: Setup Utrecht
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.