Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stiefzus Anne Frank: Trump lijkt een tweede Hitler

  •  
28-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
411 keer bekeken
  •  
trump-is-hitler11
Ongebreideld racisme en de anti-vluchtelingenretoriek dreigen de wereld opnieuw in het onheil te storten, daarvoor waarschuwt Eva Schloss , de 86-jarige stiefzus van Anne Frank. Volgens Schloss is de huidige situatie zelfs erger dan onder Hitler, omdat de geallieerden destijds tenminste nog samenwerkten om de bedreigingen van het nazisme te verslaan. In een essay ter ere van de Internationale Holocaust-herdenking roept ze de wereld op om samen te werken en te stoppen met het herhalen van fouten uit de geschiedenis:
"Ik herinner me hoe boos de wereld was toen de Berlijnse Muur werd gebouwd in 1961, en nu bouwt iedereen weer muren om mensen buiten te houden. Het is absurd. De Holocaust had veel minder levens gekost als de wereld meer Joodse vluchtelingen had opgenomen."
Naast haar kritiek op de West-Europese regeringen om de manier waarop ze omgaan met de vluchtelingencrisis, ziet ze ook een groot gevaar schuilen in de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump:
"Trump gedraagt zich als een tweede Hitler door racisme uit te lokken. Als Donald Trump de volgende president wordt, zou dat een complete ramp zijn."
Eva Schloss vluchtte in 1938 met haar familie naar Amsterdam vanuit Wenen, waar ze bevriend raakte met buurmeisje en latere stiefzus Anne Frank:
"Als geassimileerde Europese joden werden we in Nederland nog steeds behandeld alsof we van de maan kwamen. Ik was geschokt dat ik niet als een normaal mens geaccepteerd werd."
Schloss beschrijft hoe Otto Frank, die na de oorlog met haar moeder trouwde, in 1940 tevergeefs probeerde om een visum voor de VS te krijgen:
"Hij probeerde alles om zijn gezin te redden van de Holocaust. Hij smeekte zelfs een medewerker van de toenmalige president Roosevelt om hem te helpen, maar zijn verzoek werd afgewezen. Amerika wilde niet nog meer vluchtelingen binnen laten. Het is bedroevend, we hebben nog helemaal niks geleerd."
Ook de Amerikaanse president Barack Obama greep de herdenking aan om aandacht te vragen voor de toenemende religieuze intolerantie en de gevaarlijke retoriek van Trump, die moslims de toegang tot het land wil ontzeggen. Tijdens een evenement op de Israëlische ambassade ter ere van twee Amerikanen en twee Polen die joden beschermden tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog zei Obama:
"Een aanval op een geloof, is een aanval op elk geloof. Amerikanen in het bijzonder moeten begrijpen dat het een aanval is op onze diversiteit, op het idee dat mensen van verschillende achtergronden samen kunnen leven en het samen goed kunnen doen. Veel te vaak, vooral in tijden van angst en onzekerheid, hebben we de neiging om toe te geven aan een basisverlangen om de schuld voor onze problemen op iemand anders af te schuiven."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.