Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stijging seksueel misbruik en discriminatie in het onderwijs

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6770453679_56f6c5358e_z (1)
Seksueel misbruik en discriminatie binnen het onderwijs (met uitzondering van het speciaal onderwijs) is in het afgelopen schooljaar toegenomen, meldt de Inspectie van het Onderwijs. Ging het een jaar geleden nog om 106 meldingen van seksueel misbruik die binnenkwamen bij de vertrouwensinspecteurs, dat cijfer is dit jaar opgelopen tot 134. Zorgelijk is volgens de inspectie dat het aantal daders onder het personeel in absolute gevallen is toegenomen. Hieronder valt zowel het onderwijzend en niet-onderwijzend personeel. Slechts twee keer eerder lag het aantal meldingen hoger; in 2003 en 2005. In dat laatste jaar was het aantal meldingen van seksueel misbruik met 164 het hoogst.
Discriminatie is gestegen ten opzichte van het vorige schooljaar, vooral in het primair onderwijs. Het aantal meldingen ging van 28 vorig jaar naar 57 dit jaar. Opvallend was dat er twee jaar geen stijging was geweest. Discriminatie op geloof is wel gedaald. Situaties met fysiek geweld liepen in aantal ook licht terug.
De vertrouwensinspecteurs zien steeds vaker dat ouders die iets willen melden klachtenprocedures moeilijk kunnen vinden op scholen. Protocollen worden te ingewikkeld beschreven in een taal die vaak te abstract is, constateren de inspecteurs. Hierdoor wordt de toegankelijkheid tot de klachtenprocedure bemoeilijkt, wat ervoor zorgt dat ouders zich met een kluitje het riet in gestuurd voelen. Investeren in klachtafhandeling helpt, blijkt uit het rapport. Ouders zijn meer tevreden met een school als men er laagdrempelig terecht kan en zich serieus genomen voelt. Het gevolg van niet opgeloste klachten is dat ze kunnen uitgroeien tot complexe problemen.
Cc-foto: Chris Devers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.