Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stijging werkloosheid klap voor Hollandisme

  •  
26-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hollande_300_05.jpg
President Hollande lijkt met alternatief voor Merkel-aanpak belangrijkste belofte niet in te lossen
Rampzalig nieuws voor de Franse socialistische president François Hollande, die beloofde dat zijn beleid voor het einde van 2013 tot meer werkgeleigenheid zal leiden. Na een korte terugval in werkloosheid in oktober tonen de jongste cijfers van november dat weer meer mensen hun baan zijn verloren.
De stijging van de werkloosheid bedroeg in november 0,5 procent. In totaal zitten nu 3.555.200 Fransen (inclusief de inwoners van overzeese gebieden) zonder werk, oftewel zo’n 10,5 procent van de beroepsbevolking. In november zijn er 17.500 werklozen bijgekomen, dat doet de terugval van oktover, toen het aantal werklozen daalde met 19.900 mensen, bijna geheel teniet.
11453218124_8879948cdb_m
Wellicht dat de cijfers voor december hem nog kunnen redden maar anders ziet het er nog slechter uit voor de impopulaire president. De mislukking kan ook verder reiken dan louter Frankrijk. Hollande heeft zich altijd opgeworpen als tegenstander van het strenge begrotingsbeleid van Merkel. Hij wilde aantonen dat investeren tot meer werkgelegenheid zou leiden – het zogeheten Hollandisme – en beloofde dat eind 2013 de werkloosheid gedaald zou zijn.
Volgens de minister van Werkgelegenheid zijn de cijfers ‘in beweging’ maar is het totaalplaatje positief en de trend van toenemende werkloosheid daadwerkelijk gekeerd. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.