11

Stikstofcrisis: gratis kerstboom ophalen in park De Hoge Veluwe

De stikstofcrisis heeft zowaar ook een ‘goede’ kant: bezoekers van het Nationale Park De Hoge Veluwe kunnen deze maand gratis een wilde kerstboom ophalen. Ze moeten het exemplaar naar keuze wel zelf omzagen. Het park heeft daarvoor zagen ter beschikking. “Een eigen dennenboom omzagen is niet alleen leuk, maar sluit heel goed aan op ons beheer. Door een te hoge stikstofdepositie groeien grove dennen zichtbaar sneller dan voorheen. Open stuifzandlandschappen groeien hierdoor sneller dicht, wat de biodiversiteit niet ten goede komt. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen,” schrijft het parkbeheer.

Er mag een (1) dennenboom per persoon gerooid en meegenomen worden. Een “échte scharrel-den”. “Bent u met 4 personen en 1 auto, dan kunt u 4 dennen meenemen. Duidelijke bordjes wijzen u naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden. Vrijwilligers van de Vereniging Vrijwilligers van De Hoge Veluwe zijn aanwezig om u te assisteren. Voor bezoekers die zelf geen zaag hebben, zijn er zagen beschikbaar.”

De bomen kunnen komend weekend en het weekend daarna opgehaald worden. Reserveren is niet vereist maar gezien de Nederlandse mentaliteit als het om gratis gaat, is het waarschijnlijk verstandig niet tot het laatste moment te wachten. Er worden zo’n 4000 gelegenheidshouthakkers verwacht. Die moeten wel eerst een entreebewijs kopen, net als alle andere bezoekers.

cc-foto: 123_456

Geef een reactie

Laatste reacties (11)