Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stil protest Wit-Rusland de mond gesnoerd

  •  
14-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
VIDEO: Honderden tegenstanders van Loekasjenko die in alle stilte protesteren tegen zijn bewind opgepakt
In Wit-Rusland heeft de politie honderden demonstranten opgepakt. In verschillende steden demonstreren tegenstanders van de Wit-Russische president Loekasjenko tegen zijn bewind. Niet door massale betogingen te houden, zonder spandoeken en protestmarsen. Hoe dan wel? Door in stilte bijeen te komen.
Bij betogingen op woensdagavond in de hoofdstad Minsk zijn meer dan honderd demonstranten opgepakt, waaronder ten minste twee journalisten, zo meldt persbureau Belapan. Sinds het begin van de demonstraties hebben er al meer dan 1.800 arrestaties plaatsgevonden.
Woensdagavond stonden demonstranten stilzwijgend naast elkaar en klapten hun handen. Sommigen lieten simultaan hun gsm’s afgaan, anderen waren slechts aanwezig.
Politieagenten, die meer weg hebben van knokploegen dan de ordehandhavers die ze zouden moeten zijn, voerden de demonstranten hardhandig af. De meeste arrestanten worden beschuldigd van ‘deelname aan niet toegelaten openbare bijeenkomsten’, maar doordat de protesten vrijwel geluidloos plaatsvinden, zijn er ook een fors aantal toevallige voorbijgangers opgepakt.
Tijdens de militaire parade op Onafhankelijkheidsdag, op drie juli j.l., hekelde Loekasjenko Rusland en het Westen. Zij zouden de veroorzakers van het verzet zijn:
Zonder gene wordt de publieke opinie steeds verder gemanipuleerd. Met behulp van de massamedia wordt Wit-Rusland zwartgemaakt, vaak anoniem. De sterken van deze wereld gebruiken tegen niet welgevallige landen informatie als massavernietigingswapenHet doel: het opleggen van hun politieke wil, het gelijkschakelen van de wereld, het onderwerpen van de volken aan een nieuwe wereldorde. Ze dringen ons het gewetensloze scenario op van ‘gekleurde’ revoluties, dat wordt geschreven in de hoofdsteden van zekere landen. Wij begrijpen dat het doel van die aanvallen is om onzekerheid en onrust te zaaien, de maatschappelijke consensus te verstoren en uiteindelijk ons op de knieën te dwingen.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.