Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stockholm gelast intocht Sinterklaas af om Zwarte Piet

  •  
24-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
Sintstock.jpg
Afro-Zweedse Nationale Associatie beklaagt zich in brief aan ambassadeur over 'de Europese racistische generalisering ten aanzien van zwarte mensen'
De stoomboot van Sinterklaas zal de haven van Stockholm dit jaar overslaan. De jaarlijkse intocht in de Zweedse hoofdstad Stockholm is geschrapt nadat de discussie over Zwarte Piet ook daar verhevigde. De feestelijke intocht stond gepland voor 30 november, maar wordt uit respect voor ‘de gevoelens en opvattingen van verschillende groepen in de Zweedse samenleving’ afgelast.
De Hollandse Club , die de intocht traditiegetrouw organiseert, geeft naar eigen zeggen gehoor aan de oproep te stoppen met Zwarte Piet en meldt op haar website:
”We respecteren de gevoelens en opvattingen van verschillende groepen in de Zweedse samenleving en zullen Piet niet langer als een zwartgekleurd hulpje neerzetten.”
De beslissing volgt op een open brief van  de Afro-Zweedse Nationale Associatie  aan de Nederlandse ambassadeur over de omstreden kindervriend:
”Van wat wij hebben begrepen spreekt hij Nederlands met een dom accent, gedraagt hij zich kinderachtig en ondeugend zodat hij meer lijkt op een kind dan op een volwassene. Dit is natuurlijk onderdeel van de Europese racistische generalisering ten aanzien van zwarte mensen die wijdverbreid was, maar niet langer openlijk naar buiten mag worden gebracht.”
Video: Sinterklaas arriveert in Stockholm in 2011

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.