Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stoelendans op weg naar verkiezingen

  •  
16-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
amsterdam300_01.jpg
OUT: Van Geel (CDA), Koenders, Bussemaker (PvdA), Remkes, Griffith (VVD). IN: Verhagen, De Vries, De Jager (CDA), Van der Ham (D66), Marcouch, Albayrak (PvdA)
Op het Binnenhof is de stoelendans nu echt begonnen. Na Bos, Kant, Eurlings en Marijnissen vertrekken ook onder meer CDA-fractieleider Pieter van Geel en voormalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker. De CDA-prominenten Maxime Verhagen en Jack de Vries zijn wel herverkiesbaar.
Door redactie Joop
RTEmagicC_ANP-vangeel-weg-300px.jpg
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel stelt zich niet meer verkiesbaar bij de komende verkiezingen. Van Geel zegt dat hij bij zijn aantreden in 2007 al had besloten dat dit zijn laatste termijn zou zijn, aldus NRC. Hij was eerder onder meer staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).
De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Jan Kees de Jager (Financiën) stellen zich wel herverkiesbaar voor het CDA, net als de staatssecretarissen Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Jack de Vries (Defensie).
Voor de PvdA is voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker niet meer verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Wel is ze nog beschikbaar voor een bestuurlijke functie. Bussemaker kwam in 1998 als Kamerlid naar Den Haag en werd in 2006 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook Frank Heemskerk , een andere voormalige PvdA-staatssecretaris, keert na de verkiezingen niet terug. “Ik weet niet zeker of ik opnieuw vier jaar met de volle overtuiging deel kan uitmaken van de Tweede Kamer.”
Bij de VVD haken ook enkele bekende namen af: oud-minister Johan Remkes en voormalig Amsterdams wethouder Laetitia Griffith keren niet terug na de verkiezingen. Van fractieleider Mark Rutte werd vrijdag bekend dat hij de nieuwe lijsttrekker wordt.
Bij D66 is Alexander Pechtold de onbetwiste lijsttrekker, al moet er door de leden nog gestemd worden. Ook fractiegenoot Boris van der Ham heeft (op zijn Hyves-pagina) laten weten herverkiesbaar te zijn.
Wie ook vertrekt, is CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik. Wellicht dat dat haar vandaag deed besluiten om vanuit de fractie publiekelijk de veel te snelle aanwijzing van Jan Peter Balkenende als lijsttrekker ter discussie te stellen. Ook Balkenende zegt trouwens niet terug te willen keren in de Tweede Kamer; hij zou louter in de running zijn voor het premierschap. Dat is hem binnen en buiten de eigen partij op veel kritiek komen te staan.
Update 17-03 Naast Job Cohen (de enige kandidaat-lijsttrekker) stellen ook Ahmed Marcouch en wederom Nebahat Albayrak zich verkiesbaar namens de PvdA voor de komende verkiezingen. Oud-minister Bert Koenders liet woensdag weten dat hij geen kandidaat meer is voor de Tweede Kamer.
Lees ook : Azough en Vendrik (GroenLinks) verlaten Kamer
Opinie Jeroen Mirck: Wanneer vertrekt Balkenende?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.