Laatste update 20:08
11

Stop Brexit-petitie bezwijkt onder tsunami aan ondertekenaars

Een online petitie waarin wanhopige burgers de Britse regering smeken om de Brexit af te blazen is gecrasht onder de belangstelling. De petitie staat op een officiële overheidssite waar kiezers onderwerpen aan het parlement kunnen voorstellen. De VRT schrijft:

Op enkele uren tijd telde de petitie al meer dan 300.000 handtekeningen. Op een bepaald ogenblik waren er 1.500 bezoekers per minuut. Toen de teller op 600.000 stond, viel de hele site plat. Het duurde enkele uren om de site weer online te krijgen. De petitie krijgt de steun van beroemdheden als Hugh Grant en Jennifer Saunders, en vraagt de regering om op haar stappen terug te keren. “De regering houdt vol dat het de wil van het volk is om uit de EU stappen. We moeten dit tegenhouden door te bewijzen dat er momenteel meer mensen zijn die IN de Europese Unie willen blijven.”

De site telde begin van de avond al meer dan 1,25 miljoen steunbetuigingen maar is nu weer offline. De petitie werd gelanceerd toen premier May de bevolking via de tv toesprak en daarbij het parlement de schuld gaf van het mislukken van haar Brexit-deal.

Premier May heeft te kennen gegeven dat ze zich niets zal aantrekken van de smeekbedes van burgers en de Brexit gewoon doorgaat.

Brexit-leider Nigel Farage is een lange meerdaagse wandelmars gestart met als titel Leave Means Leave. Britten blijken daar letterlijk niet warm voor te lopen. De voorman van Brexit-partij UKIP wist slechts enkele tientallen deelnemers op te trommelen.

De EU is bereid de datum voor de Brexit uit te stellen tot 22 mei, net voor de Europese parlementsverkiezingen maar dan moet May wel een akkoord kunnen bereiken met haar eigen volksvertegenwoordiging. Dat mislukt vooralsnog steeds hopeloos.

De Franse president Macron dreigt de Britten ondertussen met een ‘no deal’-Brexit als het Lagerhuis het akkoord met de EU blijft afwijzen, schrijft De Morgen:

“We moeten duidelijk zijn tegenover onszelf, onze Britse vrienden en onze bevolking”, zei Macron. “Ten eerste is er twee jaar onderhandeld over het terugtrekkingsakkoord. Het kan niet heronderhandeld worden. Ten tweede zullen we bij een negatieve stemming naar een ‘no deal’ gaan. Dat weten we allemaal.”

Brexit gaat Nederland miljarden kosten, zo meldt Transport Online:

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie komt Nederland op 3,16 miljard euro aan economische schade per jaar te staan. Dat is omgerekend jaarlijks gemiddeld 186 euro welvaartsverlies voor de Nederlander. Dat heeft de gezaghebbende Bertelsmann Stiftung berekend op basis van een brexit met afspraken tussen Londen en Brussel over de scheiding. Van de provincies worden Zuid-Holland (bijna 700 miljoen euro) en Noord-Holland (660 miljoen) het zwaarst getroffen door een netjes geregelde scheiding, die overigens nog niet rond is.

Het economisch verlies wordt veroorzaakt doordat door de Brexit de prijzen stijgen en de groei van productiviteit afzwakt. Brexit leidt tot de herinvoering van tarieven die door de Europese samenwerking zijn afgeschaft.

Hoeveel moeite Brexiteers hebben de economische gevolgen te begrijpen, zelfs als ze er ervaring mee hebben, bleek uit een interview met The Who-zanger Roger Daltrey die een fervent voorstander is van de Brexit. Toen hem eerder deze maand gevraagd werd wat de gevolgen zijn voor de muziekbusiness wuifde hij dat weg: ‘wat heeft de muziekbusiness er mee te maken?’

Uit de biografie van The Who blijkt echter dat de band voor de vorming van de EU niet of met moeite vrij door Europa kon toeren omdat ze niet over de benodigde arbeidsvergunningen beschikten. Een optreden in Nederland kon daardoor in 1966 niet doorgaan. De vorming van de EU heeft aan dergelijke bureaucratische rompslomp een einde gemaakt.

cc-foto: Matt Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (11)