Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Stop buitenlandse giften aan partijen'

  •  
01-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
pvvfractieisraelischevlag300.jpg
PvdA wil een wettelijk verbod op het aannemen van giften uit het buitenland voor Nederlandse politieke partijen
Pierre Heijnen, PvdA-Tweede Kamerlid, dient een voorstel in voor het verbod op het aannemen van giften uit het buitenland. Politieke partijen zouden zich hierdoor niet meer focussen op het voeren van binnenlands beleid en men zou kunnen twijfelen aan de onafhankelijkheid van de partij. Ook aan giften groter dan 10.000 euro komt als het aan de PvdA ligt een eind.
Aanleiding voor het voorstel zijn de banden van Wilders met Israël en de Verenigde Staten:
Er gaan verhalen dat Wilders zijn geld krijgt uit de Verenigde Staten of Israël, dat moeten we niet willen”, aldus Heijnen. “In Nederland voeren we binnenlandse politiek, buitenlandse giften moeten we wettelijk uitsluiten […] Nu is het de PVV, morgen kan het een andere partij zijn. Dit is niet PVV-pesten, maar dit zijn zorgen over de beïnvloeding van de Nederlandse politiek door buitenlandse krachten of personen die er belang bij hebben.
De PvdA wil ook een maximumbedrag voor binnenlandse giften invoeren. Per persoon of bedrijf mogen moet een maximum van 10.000 euro gelden. Heijnen stelt dat politieke partijen bij zo’n substantieel hoog bedrag moeilijk tot een onbevangen en onafhankelijk oordeel zouden kunnen komen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.