21

‘Stop discriminatie van vrouwen bij vaststellen letselschadevergoeding’

Vrouwen worden vaker gediscrimineerd, ontvangen minder schadevergoeding, want 'zouden later toch kinderen krijgen en gaan dus minder werken'

Bij het vaststellen van schadebedragen door verzekeraars wordt nogal eens onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Het College voor de Rechten van de Mens nam een zaak onder de loep waarbij een vrouw, die als kind werd aangereden door een motorrijder, minder vergoeding kreeg, omdat verzekeraar Reaal ervan uit is gegaan dat de vrouw vanaf haar 27e tien jaar lang niet zou werken, en daarna parttime de arbeidsmarkt op zou gaan. Ze is immers een vrouw en vrouwen krijgen kinderen, gaan dus minder werken en dus minder verdienen. Oh, en alle vrouwen worden kennelijk kapster.

Onterecht, oordeelt het College nu. Dat is discriminatie en dat mag niet. Het College doet  dan ook een dringend beroep op de verzekeringsbranche om voor mannen en vrouwen gelijke uitgangspunten te hanteren.

Het College schrijft op de website:

Het is gebruikelijk dat verzekeraars zo concreet mogelijk het inkomen berekenen dat de getroffen persoon niet meer kan verdienen. Bij de berekening in deze zaak gaat Reaal ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste niet werkt en daarna 50%. Hierbij verwijst de verzekeraar naar twee onderzoeken over de arbeidsdeelname van vrouwen. Ook gebruikt de verzekeraar een statistiek van de kappersbranche. Maar deze zegt niets over de omvang van de baan in relatie tot de leeftijd van de kappers.”

Bij het vaststellen van schadevergoedingen spelen drie aspecten een rol. Het opleidingsniveau is van belang, als ook de beroepskeuze en de arbeidsparticipatie. Maar bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het lastig om te bepalen hoe hun leven eruit zou hebben gezien. Daarom doen verzekeraars bij vrouwen aannames over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Aannames, die doorgaans een aanzienlijk negatief effect hebben op de hoogte van de schadevergoeding, aldus het College. Omdat dit een probleem is dat alleen bij vrouwen voorkomt, en waar mannen in een vergelijkbare positie niet mee te maken krijgen, is dit discriminatie.

Mensenrechten: Discriminatie door Reaal bij vaststellen letselschadevergoeding

cc-foto: Dominik Meissner

Geef een reactie

Laatste reacties (21)