64

Stop maar met inpakken: we blijven in Afghanistan

Nieuwe missie 'in grote lijnen' vastgesteld ... Geen gevechtstaken ... Medewerkers defensie hopen op nieuwe uitzending

De huidige missie in Afghanistan loopt aanstaande maandag af, maar er wordt uiterst rustig aan gedaan met inpakken. De kans is namelijk zeer groot dat er opnieuw een Nederlandse trainingsmissie komt. Hoewel er nog geen officieel besluit is genomen, toont Nederland zich gevoelig voor de oplopende internationale druk en wordt momenteel druk overlegd met Duitsland, dat reeds betrokkenheid heeft toegezegd.

Het vorige Kunduzavontuur lag politiek zéér gevoelig, maar een nieuwe missie met vergelijkbaar mandaat lijkt toch dichtbij. Minister Hennis zou in samenspraak met NAVO-collega’s in grote lijnen al hebben vastgesteld hoe de missie eruit gaat zien: een bescheiden Nederlandse bijdrage, in nauwe samenwerking met Duitse troepen, zonder gevechtstaken. De Volkskrant spreekt van training aan “leidinggevenden van de Afghaanse politie of aan het leger in de noordelijk gelegen stad Mazar-i-Sharif”. 

Binnen defensie is men blij met de mogelijke uitzending. Na het mislukken van de Nederlandse deelname aan een Europese trainingsmissie in Mali – wegens een overschot aan Europees aanbod – wil men graag een zichtbare bijdrage leveren, om verdere bezuinigingen te voorkomen.

Volkskrant: ‘Nederland in gesprek over nieuwe Afghanistanmissie

Geef een reactie

Laatste reacties (64)