28

‘Stop met bezuinigen; armoede dreigt voor generatie Europeanen’

Oxfam: Bezuinigingen dreigen het werelddeel te splijten en armoede verder te verdiepen ... Toestand in Griekenland nu al nijpend 

Europa zal in 2025 25 miljoen armen tellen als de bezuinigingsdrift niet wordt afgeremd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian donderdag op basis van een vernietigend rapport van hulporganisatie Oxfam.

Oxfam, gewoonlijk synoniem aan hulp aan ontwikkelingslanden, zegt dat de schade die nu in Europa wordt aan gericht doet denken aan de vernietigende werking van programma’s die het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aan arme landen oplegde in de afgelopen vijfentwintig jaar.

Landen in Latijns Amerika en Azië die bij het IMF aanklopten in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw werden gedwongen om hun uitgaven fors te beperken en hun markten te liberaliseren in ruil voor noodleningen.

The Guardian citeert uit het rapport van Oxfam:

Dat beleid was een mislukking: een medicijn dat de ziekte wilde genezen door de patiënt te doden. Dit mag niet weer gebeuren.

Max Lawson van Oxfam:

We zijn in 1942 opgericht vanwege de hongersnood in Griekenland; niemand had geloofd dat we hier meer dan 70 jaar later weer zouden staan en zeggen: Griekenland is er vreselijk aan toe.

Oxfam baseert zijn conclusies op onderzoek van de Britse denktank Institute for Fiscal Studies naar de invloed van harde bezuinigingen op het armoedeniveau in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten van dit onderzoek zijn uitgebreid naar Europa. Wanneer relatieve armoede wordt gedefinieerd als het aantal mensen dat onder 80 procent van het modale inkomen in een land leeft kunnen er in 2025 15 tot 25 miljoen armen bijkomen.

Oxfam:

Het Europese model ligt onder vuur omdat slecht bedachte bezuinigingsmaatregelen aan het publiek worden verkocht als de prijs voor een stabiele, groeiende economie, waaraan we allemaal moeten meebetalen. Maar als ze niet worden ingetoomd zullen deze maatregelen Europa’s sociale vooruitgang ondermijnen, een kloof scheppen binnen en tussen landen en armoede inbakken voor een hele generatie.

In aanloop naar de vergadering van de EU-ministers van Financiën in Vilnius, Litouwen, vrijdag roept Oxfam op om een radicaal nieuwe agenda aan te nemen: hogere belastingen voor de rijken, hogere investeringen van overheden en uitsluiting van bezuinigingen van essentiële voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.

Lawson:

De enigen die profiteren van de bezuinigingen zijn rijkste tien procent die hun inkomsten zien stijgen terwijl die van de armsten dalen. Het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Portugal, Spanje – de landen die de hardste bezuinigingen doorvoeren – zullen binnenkort ook de grootste ongelijkheid kennen als hun leiders niet van koers veranderen.

Guardian: Oxfam warns on European poverty and says ‘Greece is in a terrible state’

Foto-cc: Chris John Beckett

Geef een reactie

Laatste reacties (28)