35

‘Stop met leugenachtige etiketten op voedingsproducten’

Consumentenbond vindt dat het afgelopen moet zijn met misleidende claims op voedingsproducten en roept voedsel- en warenautoriteit op tot harder optreden

‘rijk aan vezels’, ‘rijk aan vitamine C’, ‘vetarm’, wie kent de gezondheidsclaims niet? Ze geven het idee dat je iets gezonds koopt, maar vaak is dat helemaal niet het geval. Neem snoep bijvoorbeeld, met extra vitamine C, daar is niets gezonds aan. Maar de claim wekt wel die indruk. De beloftes op onze voedingsproducten zeggen vaak niets over hoe gezond die producten wérkelijk zijn. En daarom wil de Consumentenbond dat de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) harder optreedt tegen misleidende claims op onze voedingsproducten.

“Deze misleidende claims zijn gewoonweg niet toegestaan” zegt de directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, in Trouw. Volgens Combée is de wet duidelijk:

Informatie op het etiket mag niet misleidend zijn. Etiketten mogen dus niet suggereren dat het levensmiddel beter is dan soortgelijke levensmiddelen die dezelfde kenmerken hebben”.

Als voorbeeld van deze misleiding noemt Combée de claim ‘bron van vezels’ op ontbijtkoek. Die claim is onterecht, omdat iedere ontbijtkoek een bron van vezels is. Ook de voedselwaakhond vindt dat er iets gedaan moet worden aan vage claims op ons eten. De NVWA onderzocht onlangs nog 126 etiketten van 24 merken ontbijtgranen met een gezondheidsclaim. Vaak staat daarop dat het product de stofwisseling beter op gang helpt en een bron van antioxidanten is, maar in praktijk zijn die claims veel te vaag en onduidelijk en geven ze de consument een vals gevoel van gezond leven.

Met een beetje gezond verstand kun je trouwens vrij makkelijk om de commerciële claims heen: verse groenten en fruit, onbewerkt voedsel en producten met weinig suiker, zout en vet zijn altijd de gezondste keuze.

‘Eerlijke Verpakkingen’

Kijk ook eens naar de reeks foto’s van de website ‘Eerlijke Verpakkingen’, een site waarop wordt getoond wat er werkelijk op onze etiketten en verpakkingen zou staan als de waarheid zou worden verteld.

CC foto: Marcel Steeman, ‘Eerlijke Verpakkingen’

Geef een reactie

Laatste reacties (35)