Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Storm briest zomer omver

  •  
25-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bos_300.jpeg
Zwaarste julistorm sinds 1901 ... 1 dode en diverse gewonden ... schade loopt in de miljoenen
De zware zomerstorm die zaterdag over het land trok zorgde voor ernstige overlast
Zaterdag, aan het begin van de dag, gaf het KNMI al een weeralarm (code rood) af voor de provincies Zeeland, Zuid Holland en Noord-Holland vanwege de storm aan de westkust. In de loop van de middag breide dit gebied zich uit overeen groter deel van het land, aan dit deel is een code oranje afgegeven.
Zomerstorm_300_01
Rijkswaterstaat Inmiddels is de situatie volgens Rijkswaterstaat zo ernstig dat ze automobilisten adviseren niet meer de weg op te gaan. Rijkswaterstaat adviseerde eerder op de dag al automobilisten om Den Haag voorlopig te mijden vanwege de zomerstorm.
Inmiddels zijn er ook snelwegen gesloten waaronder de A44, vanwege afgewaaide takken die op de weg liggen en op de A4 ligt een omgewaaide boom. Op last van de weginspecteur is ook de A12 dicht bij Reeuwijk. De vele bomen langs de weg leiden tot een gevaarlijke situatie.
Rijkswaterstaat zegt dat ook op andere wegen afgewaaide takken liggen door de zware windstoten. “Blijf alert op de weersomstandigheden”, waarschuwt Rijkswaterstaat.
Treinverkeer en trams In Amsterdam is het tramverkeer stilgelegd vanwege de storm. Dat heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie. Ook het treinverkeer in Noord-Holland ligt voor een groot gedeelte plat. De NS weet nog niet wanneer alle problemen verholpen zullen zijn.
Update 19:45
In Wolfheze (vlakbij Arnhem) is door de zomerstorm een dode gevallen. Een automobilist stond met zijn auto op een parkeerplaats bij hotel Bilderberg toen een boom omwoei en op zijn auto terechtkwam. Hij stond toen op het punt om het hotel, waar hij had verbleef, te verlaten. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn zijn gewonden gevallen als gevolg van de zware storm.
Alleen Noord-Holland nog code rood Op dit moment trekt de storm langzaam het land uit. Er geldt dan ook alleen nog voor de provincie Noord-Holland een code rood.  Maar het advies van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan blijft ook gelden voor gebieden waar code oranje van kracht is. Dat zijn sinds 18.00 uur Flevoland, het IJsselmeer en het Waddengebied. De provincies Noord-Brabant en Limburg zijn van geel naar groen
Schiphol en NS langzaam weer op gang Inmiddels is het treinverkeer van en naar Amsterdam weer op gang gekomen, wel moeten reizigers nog rekening houden met flinke vertragingen. 
Ook luchthaven Schiphol had te lijden onder de storm. Vluchten liepen zaterdag flinke vertragingen op, werden geschrapt en vliegtuigen moesten soms uitwijken naar andere vliegvelden. Toch zijn ondanks de storm gedurende de hele dag wel landingsbanen open gebleven om een kleine stroom aan inkomende vluchten te kunnen verwerken.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.