Laatste update 19:07
151

Storm van kritiek op ontmoeting Máxima met Saoedische killer-kroonprins

Koningin Máxima had vrijdag op de G20-top in Japan een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Tijdens dat gesprek is er met geen woord gesproken over de moord eind 2018 op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi in de ambassade van Saoedi-Arabië in Istanbul. Mohammed bin Salman wordt beschouwd als de opdrachtgever tot die misdaad. De koningin sprak de heerser van de oliestaat over microkrediet en hulp aan ondernemende vrouwen.

De Tweede Kamer is boos en de speciale VN-rapporteur die de gruwelijke moord onderzocht, acht Máxima zelfs medeplichtig omdat ze zweeg, meldt het AD.

,,Dat is meer dan teleurstellend’’, zegt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard, tegen deze site. ,,Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.’’ Callamard onderzocht namens de Verenigde Naties de gruwelijke moord op Khashoggi, in het Saoedische consulaat in Istanbul eind vorig jaar. Vorige week concludeerde de VN dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat kroonprins Mohammed bin Salman, en andere Saoedische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn voor de moord op Khashoggi.

In de Kamer reageren SP, D66 en GroenLinks met onbegrip op de ontmoeting, schrijft NRC:

Karabulut en Sjoerdsma vinden het onbegrijpelijk dat Máxima, ondanks de bevindingen van de VN, met Bin Salman in gesprek is gegaan en niet over de moord op Khashoggi heeft gesproken. Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) begrijpt degene die het gesprek plande „niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming”. Ook GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik reageerde via Twitter sceptisch op de ontmoeting.

Al Jazeera meldt dat de Amerikaanse president Trump de Saoedische heerser “een goede vriend” noemde.

Geef een reactie

Laatste reacties (151)