3

Stormloop op griepprik

Veel mensen melden zich al ver voor start inentingsmarathon

In heel Nederland worden vanaf vandaag kinderen in geënt tegen de Mexicaanse griep. Veel mensen meldden zich al ver voor de start.

De meeste GGD-regio’s in Nederland zijn vandaag begonnen met de grote vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Om alle 1,2 miljoen mensen die daarvoor in aanmerking komen te vaccineren, wordt ook morgen nog geprikt.

NRC rekent voor: het gaat in totaal om 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby’s van nul tot en met vijf maanden. De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts en worden daar gevaccineerd.

Volgens Trouw kwamen veel mensen vroeger opdraven dan hun oproeptijd, om die dag toch nog op tijd op hun werk te kunnen komen. Over de monsteroperatie meldt het ANP:

De brandweer vervoert de vaccins, de politie regelt de verkeersdrukte, ambulancepersoneel assisteert bij het vaccineren, werkgevers bieden jonge ouders calamiteitenverlof en pendelbussen vervoeren honderdduizenden kinderen en ouders naar sporthallen en congrescentra. (In totaal zijn er) 250 priklocaties in het hele land, 2.500 man personeel per dag, verwarmde ruimten voor de allerkleinsten en ballonnen en hulpsinterklazen om de angst weg te nemen.

De grootste priklocatie is de Amsterdam RAI. Daar worden in twee dagen tijd ruim honderdduizend mensen verwacht. Volgens Het Parool verloopt de massavaccinatie daar ‘op rolletjes’. Over de sfeer is de beurshal schrijft NRC:

De GGD heeft er veel aan gedaan om de campagne ‘gezellig’ te maken. Er zijn entertainers die zingen voor het publiek, er staan overal trossen gekleurde ballonnen. Kinderen krijgen na afloop van de prik een vlaggetje. Even overwogen ze zelfs om Sinterklaas uit te nodigen, maar de pedagogen bij de GGD raadden dat af: „We wilden niet dat kinderen de Sint zouden gaan associëren met zoiets vervelends als een vaccinatie”, zegt het hoofd van de verpleegkundigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)