Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Radio 538 doof voor bezwaren zorgmedewerkers tegen massa-evenement

  •  
17-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
538 Koningsdag op het Chasseveld in Breda
Update, zondag 13:00 uur: Radio 538 luistert niet naar de bezwaren tegen het massa-evenement rond Koningsdag. De radiozender zegt de ophef te betreuren, maar gewoon door te gaan met het feest waarvoor tienduizend mensen zich zullen verzamelen op het Chasséveld in Breda.
De door zorgmedewerkers opgestelde petitie tegen het feest is al meer dan honderdduizend keer getekend. Dat zouden er nog veel meer kunnen zijn: de website Petities.nl heeft het zwaar. “Het is momenteel erg druk”, valt er te lezen. “De gevraagde pagina kan nu niet worden geladen.”
De radiozender is niet onder de indruk van de massale kritiek. “Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren”, verklaart een woordvoerder tegen het ANP.
Update, 15:20 uur: Behalve zorgmedewerkers delen nu ook politieagenten hun zorgen over het massa-evenement dat Radio 538 in Breda wil organiseren. De afdeling Zeeland-West-Brabant van de Nederlandse Politiebond spreekt van “een groot risico voor de openbare orde en veiligheid”.
Eerder: Een petitie tegen het laten doorgaan van het testevenement ‘Oranjedag’ van Radio 538 in Breda is binnen enkele uren door tienduizenden mensen ondertekend. De actie is gestart door Rogier Crolla, chirurg in het Bredase Amphia Ziekenhuis, met steun van collega’s in de zorg. Zaterdagavond tegen tienen waren er al 40.000 ondertekenaars.
Met 538 de zorg geminacht, luidt de noodkreet. “10.000 feestvierders met 538 op het Chasséveld: een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop. Stop dit evenement!” De commerciële radiozender wil op zaterdag 24 april een ‘538 Oranjedag’ organiseren in het kader van de testevenementen waar minister Hugo de Jonge in coronatijd het openbare leven op gang wil brengen.
Namens ‘verontruste zorgverleners, patiënten op steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen’ startte de chirurg uit het Amphia de  petitie  tegen  538 Oranjedag , dat zaterdag 24 april op het Chasséveld gehouden wordt. De zorgmedewerkers willen dat het ‘pseudo-experiment’ gecanceld wordt. “Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, valt er te lezen op de pagina van de petitie. De petitie onder de naam ‘Met 538 de zorg geminacht’ is in minder dan een dag al meer dan 3.000 keer getekend en de teller loopt nog op. Breda Vandaag schrijft dat de chirurg en zijn collega’s niet de enigen zijn die kritiek hebben op het feest.
"Ook de lokale horeca is niet blij met de komst van 538 Oranjedag. Eerder deze week schreef horeca-ondernemer Patrick van Asch al een open brief aan burgemeester Paul Depla, waarin hij schreef dat hij het evenement krankzinnig en onacceptabel vindt. Mede omdat het op steenworp afstand van de gesloten horecazaken wordt georganiseerd. Volgens de burgemeester kan er echter met het evenement meer ervaring worden opgedaan over hoe grootschalige evenementen in de buitenlucht kunnen worden georganiseerd. Daarnaast geeft hij aan dat het natuurlijk balen is dat de terrassen niet open zijn. Maar de terrassen gaan toch niet open als we nee zeggen tegen 538. “Laten we niet tegenover elkaar staan. Maar samen kijken hoe we na deze langdurige crisis we weer op een veilige manier mooie dingen kunnen doen.”"
Na het starten van de verkoop ontstond er een run op de tickets. Er bleken ruim 1 miljoen aanvragen binnen te zijn gekomen om in aanmerking te komen voor de loterij.
"Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender mogen 10.000 mensen aanwezig zijn op het Chasséveld in Breda. (…) Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.