11

Stoutfonds betaalt eerste stage illegaal

Fonds heeft 150.000 euro in kas om boetes voor werkgevers te betalen die illegalen een stageplek aanbieden

Mustafa Gök, een 17-jarige leerling van ROC Mondriaan in Den Haag kan eindelijk zijn opleiding afronden omdat hij nu een stage heeft. De scholier mag officieel geen stage lopen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Het VARA programma De Ombudsman maakte enkele weken geleden het Stoutfonds bekend dat de boetes gaat betalen voor werkgevers die illegalen toch een stageplek aanbieden.

In Nederland geldt het recht op onderwijs. Illegale jongeren mogen daardoor wel naar school, maar geen stage lopen. Door de maatregel lopen jaarlijks tientallen leerlingen hun mbo-diploma mis. Werkgevers die de jonge studenten toch een stageplek aanbieden, lopen het risico een boete van 8000 euro te krijgen.

Gök loopt nu stage, nota bene bij een gemeente. De precieze plek wordt nog geheim gehouden omdat het wel de bedoeling is dat hij de stage wel kan afmaken.

Het Stoutfonds heeft 150.000 euro in kas en zal de portemonnee trekken als dat nodig is. Inmiddels hebben zich al 26 werkgevers bij het Stoutfonds aangemeld. Initiatiefnemer Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation vindt dat overheid jongeren het recht op onderwijs ontneemt.

Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.

Het stageverbod is een heet hangijzer geworden. Volgens de wet zijn jongeren leerplichtig en hebben ze om die reden ook het recht om een opleiding af te maken. Door de maatregel lopen jaarlijks tientallen leerlingen hun mbo-diploma mis. Een Kamermeerderheid wil dat de wet wordt aangepast, maar het huidige kabinet volhardt juist in dit beleid.
De Ombudsman, Vrijdag 28 oktober, Nederland 2, 20.50 uur

Geef een reactie

Laatste reacties (11)