Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Straatcoaches en buurtbarbecues maken wijk niet veiliger

  •  
24-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
ANP-Straatcoach300.jpg
Onderzoek: wijkenbeleid faalt ... Overheid mag verantwoordelijkheid niet op burger afschuiven
Sociale projecten maken wijken niet veiliger. Het geld dat de overheid steekt in straatcoaches, buurtbarbecues, bewonersplatforms en wijksport lijkt weggegooid. Overlast, criminaliteit en verloedering worden er niet minder om. Dat concludeert socioloog Vasco Lub na twee jaar onderzoek in opdracht van het kennisinstituut Movisie.
Vasco Lub analyseerde ruim 300 studies in binnen- en buitenland over de wijkenaanpak, zo schrijft Trouw woensdag. Allerlei (politieke) veronderstellingen gaan in het onderzoek onderuit, zoals de opvatting dat meer en hechtere contacten tussen buurtbewoners leiden tot een veiliger en leefbaarder wijk. Eerder is het omgekeerde waar: een veiliger omgeving zorgt voor meer betrokkenheid van buurtbewoners en sociale controle.
Vooral bij de straatcoaches, waar gemeenten veel geld in stoppen, hebben buurten weinig baat. Lub kon geen enkele studie vinden die in harde cijfers aantoont dat ze de jeugdoverlast en kleine criminaliteit terugdringen.
Sport + onderwijs + opvoeding Grote vraagtekens zet de studie bij het gebruik van wijksport om risicojongeren ander sociaal gedrag aan te leren: 
De overheid moet voorzichtig zijn met het subsidiëren van vechtsporten, zoals boksen. Deze kunnen juist antisociaal en gewelddadig gedrag aanwakkeren. Hoewel er ‘veelbelovend’ wetenschappelijk bewijs is dat sporten jongeren weerhoudt van het veroorzaken van overlast op straat, is het “geen sociaal wondermiddel”. Sporten is hooguit een pedagogisch aanknopingspunt, luidt de conclusie. Het kan alleen werken als het wordt gecombineerd met andere activiteiten zoals onderwijs en – morele – opvoeding.
Burgerkracht? Het onderzoek, vervat in het boek ‘Schoon, heel en werkzaam?’ , plaatst ook het nieuwe adagium van de overheid dat burgers het vooral zelf moeten doen in ander licht. Nu de overheid krap bij kas zit, ziet ze graag dat burgers taken overnemen. Maar ze zal thema’s als veiligheid en leefbaarheid niet zomaar kunnen doorschuiven naar bewoners van achterstandswijken, waarschuwt Lub.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.