Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Straatintimidatie nu ook strafbaar in Rotterdam

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
Temperatuur voor het eerst dit jaar zomers

© 2013-04-25 00:00:00 MAASTRICHT - Rokjesweer in Maastricht. Voor de eerste keer dit jaar kwam de temperatuur boven de 25 graden. ANP MARCEL VAN HOORN

Sissen, nafluiten, uitschelden, naroepen, achternalopen en schunnige opmerkingen maken: in Rotterdam wordt straatintimidatie vanaf volgend jaar verboden. Wie toch mensen op straat verbaal lastigvalt en daarop gepakt wordt, kan een boete krijgen tot wel 4100 euro, of zelfs 3 maanden in de cel zitten.
Rotterdam voert deze wet neemt deze maatregelen tegen straatintimidatie, in navolging van Amsterdam. Daar werd in februari door een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad gestemd voor een verbod op sissen, schelden, en agressief, discriminerend of provocerend gedrag op straat. De maximale boete en celstraf zijn daar precies hetzelfde.
Dragen waar je zin in hebt, gaan en staan waar je wil
Wethouder Joost Eerdmans, van Leefbaar Rotterdam, ziet straatintimidatie een groot probleem. “Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen en iedereen moet ongehinderd over straat kunnen gaan” aldus Eerdmans.
Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam bleek dat 84 procent van de vrouwen tussen de 18 en de 45 ermee te maken heeft en dat het overgrote deel van de vrouwen zich niet vrij voelt om te gaan en staan waar ze willen, of te dragen waar ze zin in hebben. Een deel van de vrouwen vermijdt bepaalde buurten in de avonduren.
Toepassing
Handhavers zullen de komende tijd in Rotterdam vooral op gaan letten of vrouwen op straat worden lastiggevallen Daders zullen tot het einde van het jaar alleen een waarschuwing geven als ze gepakt worden. In Amsterdam wil de gemeente in de zomer beginnen met handhaving van de wet.
Tot nu toe moeten alle gemeenten die straatintimidatie strafbaar willen stellen dit zelf regelen. Ook in Den Haag is er interesse om een vergelijkbare regeling in te voeren. Op landelijk niveau heeft Ahmed Marcouch namens de PvdA een initiatiefwet ingediend bij de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.